Kultura

Ovo je film o Bošnjacima koji nikada nije prikazan!










U Evropi se 1934. godine pojavljuje film “Blutsbrüder Bosniaken”, njemačkog režisera J. A. Hübler-Kahle. Film je bio jedan od prvih tonskih filmova u Evropi.

Film je u prevodu na naš jezik nosio ime “Braća po krvi Bošnjaci”, a u Austriji je prikazivan pod nazivom “Bosniaken bosnische symfonie” ili “Bošnjaci bosanska simfonija.”

Radi se o epkoj priči o ljubavi, časti, rivalstvu i pobratimstvu, zakonima patrijarhalne sredine i zakonima srca. Posebno je interesantno da je mjesto dešavanja radnje u filmu, Hercegovina i Stolac, gdje su snimane skoro sve vanjske scene filma.

Prema starim izvještajima sa njemačkog filmportala, film je punio ne samo dvorane u Trećem rajhu već i dvorane širom Evrope. Posebno je bio gledan u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Belgiji, i Francuskoj.

Ne postoje podaci o prikazivanju ovog filma kod nas, jer je pripadao kinematografiji Trećeg rajha, te su ga tadašnje južnoslavenske vlasti strogo zabranile, i na taj način nisu dozvolili, da se prisjetimo našeg slavnog imena Bošnjak.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button