Kultura

Premijera filma “Prosvjetljenje” Borisa Balte uskoro na Martovskom festivalu u Beogradu

Svjetska premijera bh. kratkog igranog filma “Prosvjetljenje” scenariste i reditelja Borisa Balte bit će upriličena 27. marta 2024. godine na 71. Martovskom festivalu u Beogradu.

Projekcija će se održati u Domu omladine sa početkom u 19:30 sati. Radi se o prvom dijelu omnibusa iz serijala filmova “Dani ludila”. Film “Prosvjetljenje”, psiho-drama s elementima komedije, je priča o bračnom paru koji je došao u apsurdnu situaciju i gdje im je jedina zabava maltretiranje jedno drugog.

Radnja filma govori o izvrnutim vrijednostima, pogrešnim shvatanjima, iracionalnim snovima, devijantnom maštarenju i izgubljenoj realnosti. Život glavnih likova kao da se odigrava nekom drugom, dok njihovi umovi ostaju zarobljeni u sopstvenom ludilu. Oslabljeni um nema snagu da se odupre navali užitaka te strast postaje jedino zadovoljenje. Čak i objašnjenja koja se na trenutak čine racionalna, proizvod su strasti za uspostavom kontrole.

U glavnim ulogama su Mido Midhat Kušljugić i Jasmina Dedić-Ibrić. Direktor fotografije je Stefan Momirov, a zvuk je radio Miodrag Petrović. Producentica je Ajša Balta, a film je snimljen zahvaljujući producentskoj kući Eventus. Film je nastao u koprodukciji sa organizacijama Magic Factory i Human, a uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button