BiHVijesti

Dodik pozvao Srbiju da se izjasni da su “Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum”Zanimljiv detalj desio se tokom obraćanja predsjednika RS-a Milorada Dodika na sinoćnjoj sjednici NSRS-a, kada je on, u suštini, od Srbije tražio da više “ne stoji iza Dejtonskog sporazuma.”

Dodik je sinoć u jednom trenutku rekao da će, ukoliko se ne poništi odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojom je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona u BiH koje se odnose na integritet izbornog procesa, od Srbije tražiti da ih brani pred međunarodnim institucijama.

“Da RS, ukoliko se ovo ne desi, sada na uskršnjem saboru koji je dogovoren između Srbije i RS-a inzistira na ‘dejtonskoj ulozi Srbije’, zemlje koja je garant Dejtonskog sporazuma,” kazao je Dodik u svom obraćanju.

Možda će Vas zanimati i:

Također, Dodik je tražio da se Srbija izjasni da su “Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum.”

“Da se deklaracijom tog sabora proglasi da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum i da ‘Srbija više ne može stajati iza toga’. Da je Srbija spremna da na međunarodnim institucijama brani RS i Dejtonski sporazum onako kako to ima kao članica, odnosno subjekt međunarodnog prava,” poručio je Dodik.

Podsjećamo, kasno sinoć na sjednici NSRS-a usvojeni su Zaključci kojim se poziva međunarodna zajednica da poništi Schmidtove izmjene Izbornog zakona. Rok za to imaju sedam dana, a zatim bi se poništavanje zakona trebalo naći na sjednici državnog parlamenta.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button