BiHKultura

Dobitnici Šestoaprilskih nagrada i priznanja Grada Sarajeva

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva okupila je predstavnike vlasti, diplomate, civilne i boračke organizacije te goste
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva, održana je u Auli Gradske vijećnice. Pored gradskih vijećnika, predstavnika svih nivoa vlasti u zemlji, diplomatskog kora, organizacija civilnog društva i boračkih organizacija, ranijih gradonačelnika, sjednici su prisustvovali i gosti iz prijateljskih i bratskih gradova, te drugi pozvani.

Zvanice u ulozi domaćina pozdravio je predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović. U svom obraćanju, predsjedavajući je pozvao na odavanje počasti poginulim braniocima i civilnim žrtvama rata. Istakao je posebnu zahvalnost svima koji su kroz historiju branili grad i stajali uz njega kada je bilo najteže.

Podsjetio je zvanice i javnost da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva u protekloj godini, kao i svih prethodnih koje radi u ovom sazivu, bilo izuzetno aktivno, što je javnost zasigurno i prepoznala. Veliki dio ostvarenih projekata u protekle dvije godine prikazani su u kratkom videu. Skupu se obratila Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva prigodnim govorom u povodu Dana Grada Sarajeva.

Možda će Vas zanimati i:

U nastavku sjednice uručene su nagrade i priznanja Grada Sarajeva u 2024. godini. Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirela Džehverović uručila je nagradu Sarajevska pahuljica, odličnoj učenici Adi Korić, poslansko-hercegovačkoj klizačici sa međunarodnim uspjesima na prestižnim klizačkim takmičenjima, a za izvanredne sportske rezultate i njen doprinos promociji grada i države.

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić uručila je nagradu Sarajevska pahuljica i Danu Gračiću, karatisti i ponosnom reprezentativcu Bosne i Hercegovine, koji je sa samo devet godina osvojio Balkansko prvenstvo u Beogradu, demonstrirajući svoje izuzetne sposobnosti. Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović uručio je nagradu Sarajevska pahuljica odličnoj učenici i vrhunskoj sportistkinji Farah Ličina, koja je do sada osvojila preko 50 medalja na domaćim i međunarodnim turnirima, a posljednje tri godine na sedam međunarodnih turnira proglašena je najboljom takmičarkom.

U nastavku svečanosti uručana je nagrada Graham Bamford Senidi Karović za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost, altruizam i neumorno zalaganje za prava civilnih žrtava rata.

Muhamedu Žeri, poduzetniku, uručena je plaketa Grada Sarajeva za veliki doprinos razvoju i promociji privrede Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i zalaganje za očuvanje identiteta BiH. Plaketu Grada Sarajeva dobio je i Hajriz Brčvak, poduzetnik, veliki humanitarac i prijatelj Sarajeva. Priznanje plaketa Grada Sarajeva uručeno je Vesni Bajkuša za ostvarenu izuzetnu sportsku, klubsku karijeru i postignute vrhunske rezultate, doprinos razvoju i promociji sporta, kao i nesebično zalaganje u oblikovanju novih generacija vrhunskih sportistkinja.

Plaketa Grada Sarajeva pripala je posthumno profesoru Ljubiši Zečeviću, koji je upalio iskru olimpijskog plamena kroz ideju i upornost, a zbog čega je Sarajevo podarilo svijetu Olimpijske igre ispunjene dušom i bajkovitim prizorima neprolaznosti. Zbog izuzetnog umjetničkog doprinosa i neizmjerne humanosti, te kao znak zahvalnosti za dugogodišnje prijateljstvo, posvećenost i doprinos kulturi, umjetnosti i promociji grada, plaketa Grada Sarajeva otišla je u ruke kompozitoru i pijanisti, maestru Eriku Bretonu.

U nastavku svečanosti Adi Škaljić, predsjedavajući odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2024. godini, predstavio je značaj nagrade, članove odbora u ovoj godini i upoznao prisutne sa radom odbora. Potom je uslijedilo proglašenje i uručenje Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2024.

Kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva dodijeljena je Udruženju Renesansa koje predstavlja važan dio zajednice u podršci, edukaciji i borbi za zdravlje žena. Pojedinačna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva dodijeljena je Akademkinji Branislavi Draženović, rođenoj Peruničić, za značajne rezultate, izuzetan kontinuirani doprinos razvoju nauke u Bosni i Hercegovini i svijetu, a time i promociji Sarajeva i BiH na međunarodnoj naučnoj sceni.

Sjednica je bila obogaćena prigodnim umjetničkim programom. Uvodnu atmosferu je dopunio violinista Daniel Marić, hor druženja umjetnika Mimika, izveo je pjesmu Sarajevo, vokalni ansambl Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, izvodi himnu Bosni i Hercegovine i Odu radosti. Solisti baletnog ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu, balerina Nataša Gaponko i baletan Boris Vidaković, izveli su tačku iz baleta Sjećaš li se doli bel, a maestro Erik Breton i vokalistica Sara Vojičić izveli su kompoziciju “Ima neka tajna veza” i “Sarajevo ljubavi moja”.

Pregled toka događaja možete pogledati u kratkom video klipu:Možda će Vas zanimati i:

Back to top button