O nama

LOGO

Osnovan 1992. godine kao jedna od prvih privatnih radio stanica u regiji. Postali smo sinonim modernog, otvorenog, drugačijeg i zabavnog programa. Danas je to mreža sa dvije radio stanice i 9 predajnika koji pokrivaju 1.500.000 ljudi u BiH!

Cilj i svrha našeg postojanja

Prateći otvoreni duh novog doba koji može uvjeriti sve ljude o zajedničkom suživotu i razumijevanju na ovim prostorima, Radio Kameleon daje doprinos kvaliteti življenja u zajednici različitih naroda.

U našem programu želimo pridobiti slušatelje da govore o svemu, sa svakim i o svakome, kroz demokratski dijalog, poštujući kanone novinarske profesije.

Kroz komunikaciju sa slušateljima razvijamo demokratski duh novog vremena, plasirajući informacije neovisne o bilo kojoj političkoj opciji.

Kroz praćenje najvažnijih događaja objavljujemo i pozadinu tih događaja dajući maksimalan naglasak na istraživačkom novinarstvu, kvalitetu i modernom prezentiranju drugačijeg senzibiliteta nove publike koje je iznad politike i svih političkih opcija.

Radio Kameleon educira i informira svoje slušateljstvo da u multikulturalnoj zajednici postoje ljudi, običaji i jezici različiti od njihovog. Znajući za takve različitosti Radio Kameleon ih prezentira na način da izgradi svijest o zajedničkom životu i toleranciji.

Dugoročne dozvole za emitovanje

U procesu natjecanja za izdavanje dugoročnih dozvola koje sprovodi CRA, Radio Kameleon je postao vlasnik dozvola za emitovanje, tako da sada svojim signalom pokrivamo Tuzlanski i Kanton Sarajevo, dio Zeničko-Dobojskog kantona, Distrikt Brčko, Posavsku Županiju, dio regije Doboj u RS i dio Podrinja na sljedećim frekvencijama:

– Tuzla 102,7 MHz

– Kladanj 91,5 MHz

– Zavidovići 98,3 MHz

– Gračanica 102.7 MHz

– Gradačac 95,6 MHZ

Prva smo privatna radio stanica koja je od strane CRA dobila koncesiju na frekvenciju koja je koordinisana sa susjednim državama tako da na sjeveru pokrivamo i značajan dio R Hrvatske i dio Srbije i Crne Gore.

Rad se nagrađuje

Mi smo vodeća stanica u tehničkom i programskom konceptu. Radio Kameleon je radio sa najviše priznanja uključujući:

– “Zlatna plaketa sa značkom” – nagrada Internacionalne Lige Humanista za 2010. godinu

– “Nagrada za doprinos razvoju i popularizaciji sporta u BiH” – Sportskog saveza Bosne i Hercegovine (SSBiH)

– “BH Oskar popularnosti” – za 2010. godinu za “Najslušaniju radio stanicu u BiH sa zabavnim programom”

– “Evropski radio godine u BiH” – 2009. godine

– “Najbolja humanitarna akcija 2009. godine2 ( specijalno priznanje za humanost u oglašavanju za kampanju posvećenu Ljiljani Krajnc)

– “Najbolja stanica u 1999. godini” – u konkurenciji 101 radio stanice iz 22 zemlje, priznanje Radio Free Europe

– Nagrada za najbolju radio stanicu u Bosni i Hercegovini za 1999. godinu – Večernje Novine

– Prva nagrada za najbolji kulturni program za 1999. godinu – Festival “Alter Media 99”

– Druga nagrada za najbolji radio jingle za 1999. godinu – Festival “Alter Media 99”

– “2000 Award for Excellence” – priznanje Radio Free Europe

– Nagrada za najbolju radio stanicu u Bosni i Hercegovini za 2001. godinu – Jutarnje Novine

– 2002. – Nagrada za najbolji TV spot «DESETKA» No Limit

– 2003. – Nagrada Davorin za muzički humani gest godine – humanitarni koncert «Maske-ram-bam-bal»

– SFOR (1st Battalion Cavalry regiments) for 1999

– SFOR (2nd Battalion armor) for 1999

– SFOR (The Spartans) for 1998

– SFOR (2nd Battalion mechanized) for 1998

– SWEBAT (IFOR Nordic brigade) for 1996

– NORDBAT 2/ BH Command/ UNPROFOR for 1995

Radio Kameleon je već osamnaest godina organizator i izvršni producent izuzetno posjećenih sportskih, kulturnih i zabavnih događaja među kojima izdvajamo:

«Maske-ram-bam-ba», tradicionalni novogodišnji maskembal za djecu

«Dani sporta i prijateljstva, tradicionalna sportska manifestacija

«Ura, raspust je”, tradicionalni koncert za djecu i mlade

«Tour de BiH», biciklisticka trka

«Ljeto u Tuzli», niz kulturno zabavnih događanja,

«Reci, Droga – Ne»

«Olovka PIše Srcem», akcija sakupljanja školskog materijala za prognanike Podrinja i druge…

Ono na što smo posebno ponosni je da imamo oboren i Guinnessov rekord i to dva puta u kategorijama: „Najmnogobrojniji poljubac na svijetu“ i “Najmasovniji bečki valcer”.

Naš razvoj

Da bi uspješno nastavili svoju misiju, ali sada kao višeregionalna stanica, otvorili smo i studio u Sarajevu, odnosno radio sa kompletnom infrastrukturom, te pravimo prvi korak u razvijanju mreže radio stanica u BiH pod brand-om „FM HOT NETWORK“.

Radio Kameleon emituje svoj program kao višeregionalna stanica i uspjeli smo sadržaje prilagoditi svim slušateljima. Ono na čemu smo bazirali svoju programsku koncepciju, i u tome po visokoj slušanosti uspjeli, je upravo ono što je bila i jedna od smjernica CRA pri dodjeli dozvola: pružanje informacija lokalnog karaktera, danas kao mreža lokalnih radio stanica.

Osnova koncepcije našeg rada nakon preuzimanja dozvole i koncesije na frekvenciji u regiji Sarajevo je realizovanje dijela programa iz dva studija ponaosob: Studio Kameleon Tuzla i Kameleon Studio Sarajevo. Ovakav način realizacije dijela programa omogućava kreiranje «lokalnog» programa, odnosno pružanje informacija lokalnog karaktera, a ostatak programa je proizvod oba studija (obje redakcije) i emitovan na svim frekvencijama.

Format, dinamika, sadržaji, stil u vođenju programa a sve sa visokim profesionalizmom je ono što karakteriše sadašnji program radio Kameleona i ono što treba preuzeti i nastaviti razvijati i po realizaciji ovog projekta.

Koncipiramo program na slijedeći način:

Od prvog dana kada smo počeli sa radom (26.12.1992) program emitujemo 24 sata dnevno. Kameleon nikada nije stao, a boje njegovog programa boje cijelu Bosnu i Hercegovinu bojama uspjeha, ljubavi i sreće.

Back to top button