U fokusuValter Tuzlanski

Blinken: Podržavamo otvaranje pristupnih pregovora BiH sa EU


Američki državni sekretar Antony Blinken poručio je danas u Beču da se SAD zalažu za demokratski prosperitetan zapadni Balkan, integrisan u EU i da podržavaju otvaranje pristupnih pregovora EU sa BiH.

Govoreći o situaciji na zapadnom Balkanu nakon sastanka sa premijerom Austrije Schallenbergom, Blinken je rekao da SAD sarađuju sa Austrijom na tom pitanju, poručivši da nikome nije potreban povratak u prošlost.

On je rekao da je dijalog uz posredstvo EU jedini održivi mehanizam za poboljšanje odnosa Beograda i Prištine i da mora da postoji dobra volja i konstruktivan pristup obje strane.

Možda će Vas zanimati i:

Blinken je rekao da Beograd i Priština treba da rade na smanjivanju tenzija, poboljšanju saradnje sa međunarodnim partnerima, kao i na povećanju transparentnosti.

– Obje strane moraju da primijene sve obaveze iz dijaloga – poručio je američki državni sekretar.

Alexander Schallenberg je, govoreći o situaciji na zapadnom Balkanu rekao da je u vrijeme kada “bukti požar u Evropi” potrebno osigurati da neposredno susjedstvo bude sigurno.

– Ili ćemo izvoziti naš model života, ili rizikujemo nestabilnost i nesigurnost u susjedstvu – rekao je Schallenberg i naglasio da i Austrija podržava otvaranje pregovora EU sa BiH, prenosi Tanjug.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button