Zanimljivosti i zabava

Film “Oppenheimer” osvojio sedam Oscara

Najboljim filmom na 96. dodjeli nagrada Američke akademije proglašen je biografski film “Oppenheimer,” koji je Oscara donio i redatelju Christopheru Nolanu te glavnom glumcu Cillianu Murphyju, dok je najboljom glavnom glumicom proglašena Emma Stone za ulogu u filmu “Uboga stvorenja.”

Film “Oppenheimer,” trosatna historijska drama o nauci i politici, bio je nominiran u ukupno 13 kategorija, a pobijedio je u njih sedam osvojivši tako Oscare za najbolji film, režiju, glavnu i sporednu mušku ulogu, originalnu muziku, fotografiju i montažu.

Nolan je, zahvalivši Universalu koji mu je omogućio da snimi ovaj film te zahvalivši ekipi i porodici, napomenuo da je filmska umjetnost stara tek nešto više od 100 godina.

“Ne znamo kamo će nas ovo nevjerovatno putovanje odvesti,” rekao je. “Ali znati da mislite da sam ja njegov bitan dio, puno mi znači,” istaknuo je režiser koji je za film napisao te ga producirao zajedno s Emmom Thomas.

Nakon što je osvojio Zlatni globus, BAFTA-u te nagrade kritičara i udruge režisera, Nolan je uoči dodjele slovio za favorita, a u utrci za Oscara konkurirali su mu Justine Triet za “Anatomiju pada,” Martin Scorsese za “Ubojice cvjetnog mjeseca,” Yorgos Lanthimos za “Uboga stvorenja” i Jonathan Glazer za “Zonu interesa.”

Za najbolji film nominirani su bili i “Američka fikcija”, “Anatomija pada”, “Barbie”, “The Holdovers”, “Ubojice cvjetnog mjeseca”, “Maestro”, “Prošli životi”, “Uboga stvorenja” i “Zona interesa.”

Cillian Murphy i Emma Stone, najbolji glavni glumci

Murphy je nagrađen za ulogu fizičara J. Roberta Oppenheimera, tvorca atomske bombe, koja mu je već donijela pohvale kritičara i pobjede na dodjeli Zlatnih globusa i BAFTA-e.

“Snimili smo film o čovjeku koji je stvorio atomsku bombu. Kako god bilo, živimo u svijetu Roberta Oppenheimera,” rekao je Murphy primajući nagradu. “Zato bih ovu nagradu želio posvetiti mirotvorcima posvuda u svijetu,” istaknuo je glumac kojem je ovo bila prva nominacija za nagradu Američke akademije.

Za najbolju glavnu mušku ulogu nominirani su bili i Bradley Cooper za ulogu u “Maestru,” Colman Domingo za “Rustin,” Paul Giamatti za “The Holdovers” i Jeffrey Wright za “Američku fikciju.”

Emma Stone, kojoj je ovo drugi Oscar nakon onoga za film “La La Land” 2016. godine, nagrađena je za ulogu Belle Baxter, mlade žene u viktorijanskom Londonu koju nakon smrti vraća u život naučnik Godwin Baxter.

“Ovo je prekrasno. Ostala sam malo bez glasa. Ali nije bitno,” rekla je Stone zahvalivši zatim nominiranima, kolegama iz filma i porodici.

U kategoriji najbolje ženske uloge nominirane su bile i Annette Bening za “Nyad,” Lily Gladstone za “Ubojice cvjetnog mjeseca,” Sandra Hüller za “Anatomiju pada” i Carey Mulligan za “Maestra.”

Film “Uboga stvorenja” osvojio je ukupno četiri Oscara – za glavnu žensku ulogu, scenografiju, šminku i frizuru te kostimografiju.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button