BiH

Stranke i kandidati koji sada dijele humanitarnu pomoć građanima krše Izborni zakon BiH










Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ uočili su kršenje Izbornog zakona BiH od strane više političkih partija i nezavisnih kandidata, koji su u utrci na predstojećim Lokalnim izborima u BiH, piše Patria.

Kršenje Izbornog zakona BiH, u smislu preuranjene promocije, prema analizi Koalcije „Pod lupom“ najčešće se odnosi na promociju kandidata putem društvenih mreža, organizovanje proslava za birače, podjela humanitarne pomoći, organiziranje javnih tribina, uređivanje javnih površina, dijeljenje letaka i sl.

Prema Izbornom zakonu BiH, izborna kampanja počinje 30 dana prije održavanja samih izbora. Ove godine Lokalni izbori u BiH se održavaju 2. oktobra, pa izborna kampanja može da počne 2. septembra. Svako javno promovisenja kandidata i političkih partija prije ovog datuma je u suprotnosti sa Izbornim zakonom BiH.

Koalicija „Pod lupom“ prati javno ponašanje političkih subjekata još od maja ove godine, kada su u BiH raspisani Lokalni izbori.

– Koalicija ”Pod lupom” želi skrenuti pažnju političkim subjektima da će dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji BiH do danas zabilježene i buduće primjere zloupotrebe i kršenja Izbornog zakona BiH prije zvaničnog početka izborne kampanje – navode iz Koalcije.

Prema informacijama 42 posmatrača Koalicije „Pod lupom“ 16 gradskih i opštinskih izbornih komisija nije odredilo broj i vrstu biračkih mjesta do zakonom propisanog roka, odnosno 29. jula, za što su Izbornim zakonom BiH predviđene novčane kazne u rasponu od 200 do 1.000 KM.

Iako su izbori raspisani 4. maja, izborne komisije Krupa na Uni i Modriča još uvijek nemaju potpun sastav, a čak devet lokalnih izbornih komisija nije ispoštovalo zakonsku odredbu o 40 posto zastupljenosti manje zastupljenog pola (Zvornik, Bratunac, Bosansko Grahovo, Novo Sarajevo, Gradačac, Kotor Varoš, Čelinac, Lopare, Petrovac). Sa problemima u radu se susreće 17 komisija, koje navode da nemaju adekvatne prostorije za rad i opremu, a od kojih se pet komisija susreće i sa finansijskim problemima koji mogu uticati na kvalitet provođenja izbora. 140 izbornih komisija je donijelo poslovnike o radu, no zabrinjava činjenica da gotovo trećina sjednica održanih u periodu od 25.- 31. jula nije bila adekvatno najavljena čime je umanjena transparentnost u njihovom radu.

Pozitivan napredak ostvaren je imenovanjem 55 sekretara komisija. Iako ovo nije zakonska obaveza, Koalicija vjeruje da će ova imenovanja znatno pripomoći boljoj organizaciji i provođenju izbora.

Iz Koalcije „Pod lupom“ navode da će pored posmatranja predizbornog, izbornog i postizbornog perioda Koalicija vršiti i monitoring medija i izbornih kampanja političkih subjekata, prenosi Patria.

Eventualne izborne nepravilnosti građani mogu prijaviti putem internet stranice podlupom.org ili besplatnim pozivom na broj 080 05 05 05.

(NAP)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button