Lifestyle

RECEPTI: Spremno dok si rek'o keks!




Trebate ideje za brze obroke, s kojima štedite na vremenu, ali ne i na okusu? Riješeno!

Tjestenina s graškom i parmezanom

Potrebno: 200 g graška, 2 kašike maslinovog ulja, 1 čehno bijelog luka, 200 ml vrhnja za kuhanje, 150 g parmezana, so, biber, 400 g tjestenine.

pasta_s_graškom_i_parmezanom

Priprema: Tjesteninu stavite da se kuha u slanoj vodi. U posebnoj posudi skuhajte grašak. U tavi na malo maslinovog ulja prepržite prodinstani bijeli luk. Dodajte mu kuhani grašak i vrhnje za kuhanje. Čekajte da lagano uvri, te zatim dodajte kuhanu tjesteninu, so i biber. Kad tjestenina postane kremasta, maknite je s vatre i umiješajte parmezan.

 

Salata od bijelog graha, paradajza i tune

Potrebno: 1 konzerva bijelog graha, 1 konzerva kvalitetne tune, 1 mali luk, 2 paradajza, 3 kašike maslinovog ulja, sok jednog limuna, so i biber, šaka sjeckanog peršuna.

bijeli_grah_s_paradajizom_i_tunom

Priprema: Grah i tunu iscijedite od sokova i pomiješajte ih. Dodajte na trakice izrezan luk, nasjeckani paradajz i sjeckani peršun. Začinite maslinovim uljem, solju, biberom i limunovim sokom. Možete se baciti na klopanje!

 

Zapečene pileće okruglice u umaku od paradajza

Potrebno za okruglice: 300 g mljevene piletine, 3 kriške starog bijelog hljeba, 50 ml mlijeka, 1 čehno bijelog luka, šaka naribanog parmezana, 1 jaje, maslinovo ulje, šaka svježeg peršuna, so i biber

Potrebno za umak:  2 kašike maslinovog ulja, 3 čehna bijelog luka, 800 g pelata, 1 kašika šećera

okruglice_od_piletine_s_umakom_od_paradajiza

Priprema: Za mesne okruglice pomiješajte piletinu sa sredinom bijelog hljeba, koji ste namočili u mlijeku i dobro ocijedili. Dodajte prodinstani bijeli luk, naribani parmezan, kašiku maslinovog ulja, so, biber, jaje i sjeckani peršun. Sve dobro promiješajte i oblikujte kuglice željene veličine. Za umak pomiješajte pelate sa šećerom, prodinstanim bijelim lukom i maslinovim uljem. U protvan ili tavu koja može ići u rernu, izlijte umak od paradajza i u njega poredajte formirane mesne okruglice. Pecite na 250 stepeni oko 30 minuta dok se umak ne smanji za pola, a okruglice ne postanu zlatne.

Izvor: Jutarnji.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button