Lifestyle

Stručnjaci upozorili: Svemirska salata mogla bi ubiti astronaute

Nedavno istraživanje provedeno na Univerzitetu Delaware pokazalo je da lisnato povrće, poput zelene salate, uzgojeno u bestežinskom okruženju u svemiru, može biti podložnije bakterijskim infekcijama, uključujući salmonele i E. coli.

Ovo otkriće izaziva zabrinutost u vezi s budućim planovima za korištenje hrane uzgojene u svemiru u misijama istraživanja dubokog svemira, kao što je NASA-ina buduća misija na Mars s ljudskom posadom.

Istraživači su simulirali bestežinski okoliš na Međunarodnoj svemirskoj postaji kako bi proučili kako biljke rastu u takvim uvjetima. Otkrili su da je veća vjerojatnost da će lisnato povrće, poput salate, imati otvorene stome, male pore na lišću i stabljikama koje se obično zatvaraju kao obrana od bakterija. Međutim, u bestežinskom okruženju te pore ostaju otvorene, ostavljajući biljke podložnijima bakterijama.

Ovo istraživanje ukazuje na potrebu za dodatnim istraživanjima kako bi se razumjele interakcije između patogena i biljaka uzgojenih u svemiru. Jedan od mogućih načina za smanjenje rizika je sterilizacija sjemenki prije sadnje, kako bi se smanjila prisutnost mikroba na biljkama. Također, istraživači ističu važnost razvoja tehnika koje bi potaknule stome da funkcioniraju i u bestežinskom okruženju.

Ova otkrića mogu imati važne posljedice za budućnost prehrane astronauta u svemiru, te je važno dalje istražiti kako bi se osigurala sigurnost hrane uzgojene u svemiru za buduće svemirske misije.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button