BiHU fokusuVijesti

NLB Grupa dočekala investitore i regionalne kompanije na Danu investitora i predstavila svoju poslovnu strategiju

Dan investitora NLB-a
Da NLB Grupa vjeruje u ovaj region i njegov potencijal, bile su zaključne misli drugog Dana investitora NLB-a, koji je 9. maja održan u Ljubljani i na kojem je bilo okupljeno oko 200 stranih investitora, finansijskih stručnjaka, analitičara i predstavnika ključnih regionalnih kompanija koji predstavljaju kičmu regionalne ekonomije te ključni regionalni mediji, dok je gotovo 400 ljudi pratilo događaj putem interneta.

Organizacijom ovakvih događaja NLB Grupa želi predstaviti Jugoistočnu Evropu, svoj domaći region, globalnim investitorima i time ojačati lokalna tržišta kapitala. Dan investitora NLB-a stoga je praćen današnjom slovenačko-hrvatskom investicionom konferencijom, tokom koje će vodeće slovenačke i hrvatske kompanije predstaviti sebe globalnim investitorima na više od 40 poslovnih sastanaka.

Možda će Vas zanimati i:

NLB Grupa otkriva novu, ambicioznu poslovnu strategiju do 2030.

Glavni fokus Dana investitora NLB-a bio je na novoj poslovnoj strategiji i viziji NLB Grupe do 2030. S njom, NLB Grupa odgovara na promjenljivo bankarsko okruženje i nadolazeće izazove te adresira nove prilike.

U segmentu poslovanja sa stanovništvom, strateški cilj do 2030. je biti vodeća banka u regionu, povećati broj klijenata na preko 3 miliona i postići više od 80% digitalne penetracije. Do 2030. godine, NLB Grupa će biti vodeća u segmentu malih i srednjih preduzeća, a istovremeno će također imati vodeću ulogu i u oblasti tranzicijskog finansiranja, gdje će volumen takvih kredita u 2030. godini iznositi 3,2 milijarde eura.

Strateški cilj Grupe u oblasti plaćanja je da do 2030. godine udio mobilnih plaćanja premaši 80% svih plaćanja. Nova strategija stoga stavlja veliki naglasak na digitalizaciju i vještačku inteligenciju. Za te svrhe, NLB Grupa namjerava investirati između 170 i 200 miliona eura u narednih 5 godina.

Osim toga, nova poslovna strategija NLB Grupe predviđa udvostručenje bilansa NLB Grupe i profit od jedne milijarde eura do 2030. Više informacija o poslovnoj strategiji NLB Grupe možete pronaći ovdje.

“S dubokim razumijevanjem poslovnog okruženja i pažljivim sagledavanjem rizika, nova poslovna strategija crta put koji će i dalje opravdati povjerenje naših akcionara snažnim isplatama dividendi, istovremeno težeći dugoročnom razvoju Grupe i indirektno, šireg ekonomskog okruženja u našoj domaćoj regiji,” objasnio je Blaž Brodnjak, predjesnik Uprave NLB d.d. predstavljajući novu strategiju Grupe.

 Regionalni pobjednici ovogodišnjeg projekta Okvir Pomoći dolaze iz Slovenije, Srbije i Crne Gore

Na Danu investitora NLB-a, također su najavljena i tri regionalna pobjednika ovogodišnjeg četvrtog ciklusa Okvira Pomoći. Ove sezone smo tražili inovativne kompanije i projekte koji unaprjeđuju i obogaćuju naše društvo i rješavaju izazove poput prekomjernog korištenja digitalnih tehnologija među mladima, vršnjačkog nasilja, kršenja ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i siromaštva.

Primili smo 272 prijave sa svih tržišta na kojima NLB Grupa posluje. Prvi nivo žirija u pojedinačnim tržištima prvo je odabrao 55 finalista, a međunarodni žiri zatim je među finalistima odabrao 3 regionalna pobjednika.

Regionalni pobjednik ovogodišnjeg Projekta pomoći je aplikacija Krožnik iz Slovenije, koja povezuje potrošače sa restoranima, kafićima, pekarama kako bi riješila problem otpada hrane. Drugo mjesto osvojila je kompanija Inclusio iz Srbije, koja je razvila aplikaciju za pomoć osobama sa posebnim potrebama. Treće mjesto pripalo je crnogorskoj digitalnoj agenciji Alicorn, sa svojim rješenjem Zuno Games, platformom koja koristi moć igara kako bi motivirala učenike i podstakla ih da aktivno uče kroz zabavu.

Čestitamo svim takmičarima, a prije svega svim finalistima i pobjednicima. Ponosni smo što ste odlučili učestvovati u projektu Okvir Pomoći NLB-a i zahvalni smo što ostavljate bolji trag u Jugoistočnoj Evropi, kojoj pripada i NLB.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button