Lifestyle

Top 8 savjeta za uspješno liječenje mamurluka

Vrijeme praznika
Praznično vrijeme često znači okupljanje s porodicom i prijateljima, a nerijetko i malo više opuštanja uz piće.

Međutim, mamurluk koji slijedi nakon slavlja može ostaviti neugodne posljedice. Evo nekoliko savjeta kako se riješiti mamurluka i povratiti osjećaj normalnosti.

Možda će Vas zanimati i:

1. Hidratacija je ključna.

Jedan od glavnih uzroka mamurluka je dehidracija. Alkohol ima diuretski učinak, što znači da tijelo gubi više tekućine nego što unosi. Rješenje? Pijenje puno vode. Hidratacija pomaže u ublažavanju glavobolje, vrtoglavice i umora.

2. Elektroliti za obnovu ravnoteže.

Hrana bogata elektrolitima mogu pomoći u obnavljanju elektrolita koji su izgubljeni tokom pijenja alkohola. Kokosova voda, juha i voće su odlični izvori elektrolita.

3. Uzimanje vitamina B.

Alkohol može iscrpiti zalihe vitamina B u tijelu, posebno B1 (tiamin) i B12. Unos hrane bogate vitaminima B, poput banane, orašastih plodova i jaja, ili uzimanje dodataka vitamina B, može pomoći u oporavku.

4. Uravnotežena ishrana.

Ishrana igra važnu ulogu u oporavku od mamurluka. Hrana bogata ugljikohidratima, poput tosta, riže ili krekerima, može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi i smanjenju mučnine.

5. Odmor je neophodan.

Nakon burne noći, tijelo treba odmor. Pokušajte se odmoriti i osigurati dovoljno sna kako biste dopustili tijelu da se potpuno oporavi.

6. Kofein 

Kofein može pomoći u smanjenju umora i poboljšanju budnosti, ali nemojte pretjerivati. Kafa vas može dodatno dehidrirati, pa je važno nadoknaditi tekućinu vodom.

7. Svjež zrak i blaga tjelesna aktivnost.

Ako se osjećate sposobnima, kratka šetnja na svježem zraku može vam pomoći da se razbudite. Blaga tjelesna aktivnost može poboljšati cirkulaciju i potaknuti osjećaj svježine.

8. Izbjegavajte ponovno pijenje

Najvažnije pravilo u rješavanju mamurluka je izbjegavanje ponovnog pijenja. Dodatno konzumiranje alkohola može samo produžiti oporavak.

Uz ove savjete, mamurluk nakon praznika može postati manje nepodnošljiv, omogućavajući vam brži povratak u normalan ritam života. Važno je slušati svoje tijelo, pružiti mu potrebnu njegu i vratiti se zdravim navikama što je prije moguće.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button