SvijetVijesti

Evropska unija poziva na hitan prekid vatre u Gazi










Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell u nedjelju je izrazio duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku, ističući ozbiljne rizike koje on predstavlja i na regionalnom i na globalnom nivou, prenosi Anadolija.

“Situacija na Bliskom istoku dostigla je kritičan nivo opasnosti, za region i šire,” rekao je Borrell na platformi X.

Također je ponovio poziv libanskog premijera Najiba Mikatija na hitnu implementaciju Rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, koja ima za cilj zaustavljanje neprijateljstava i stabilizaciju regiona.

Borrell je dalje naglasio važnost “primirja u Gazi” kao suštinskog koraka za ublažavanje rizika od prerastanja sukoba u “potpuni rat.”

Njegovi komentari dolaze samo nekoliko sati nakon velikih izraelskih zračnih napada na Liban, koji izazivaju strah od većeg regionalnog rata i usred rastuće međunarodne zabrinutosti zbog eskalacije tenzija, pri čemu globalni lideri sve češće pozivaju na hitne mjere deeskalacije kako bi se izbjegao širi sukob.

Također, nije bilo dogovora u pregovorima o prekidu vatre u Gazi koji su u nedjelju održani u Kairu, pri čemu ni Hamas ni Izrael nisu pristali na nekoliko kompromisa koje su predstavili posrednici, istakla su dva egipatska sigurnosna izvora za Reuters.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button