Lifestyle

Tajna savršeno hrskavog pečenog krompira: Koraci koje ne smijete zanemariti




Krompir, omiljeni prilog brojnih jela, može postati prava poslastica ako znate pravilan način pripreme. Kuhar Marc Williams, osnivač prestižne škole kuhanja u luksuznom hotelu The Grand York, otkriva ključni korak koji mnogi zanemaruju, a koji može učiniti vaš krompir iznimno hrskavim.

 

“Ključno je ono što poduzmete nakon prokuhavanja krompira. Ogulite ga i stavite u hladnu vodu, pričekajte da proključa, a zatim kuhajte oko šest minuta dok rubovi ne omekšaju. Nakon toga, ocijedite krompir i pričekajte da iz njega izađe sva para, odnosno da se malo ohladi. Nikada nećete postići hrskavost ako je krompir pun vode”, savjetuje Williams.

Iscijeđeni krompir zatim treba dodatno obraditi kako bi postigao željenu teksturu. Williams preporučuje zagrijavanje masnoće u pećnici, pri čemu preferira pačju mast. Dodatno naglašava važnost začinjavanja krompira prije pečenja. “Nakon toga, prebacite ga na zagrijanu masnoću i pecite u vrućoj pećnici 20 minuta. Na taj način, dobit ćete koricu sa svih strana koja čini krompir savršeno hrskavim”, zaključuje kuhar.

Ovaj jednostavan, ali ključan postupak može transformirati običan prilog u neodoljivu poslasticu koju će svi uživati.

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button