Kolumne

I pandemiji i pameti u inat










Drugi talas pandemije korone traje i u Evropi i kod nas, broj novozaraženih enormno raste, kao i, nažalost, broj preminulih, a mi se ponašamo kao da smo u „prednosti“ zbog predizborne kampanje i kao da će nas ta pošast poštedjeti, jer ima stranaka – SDA i PDA prednjače – koje se bahato inate sa koronom, a niko da im javi da se, istovremeno, inate i sa zdravom pameti, jer masu ljudi izlažu fatalnoj opasnosti.

UĐOSMO U DRUGU POLOVINU jednomjesečne kampanje za nove lokalne izbore, a sve je jasnije da za apele kriznih štabova, zasnovane na stručnoj i zdravoj pameti, o odgađanju masovnih predizbornih skupova – neki ne daju ni pet para. Tuzlanski kanton je tu u „prednosti“, sudeći po onome kako i koliko mediji bilježe bahatost, provincijski primitivizam i turbo-folk estradne stranačko-političke skupove, nalik vašarima. Ne želeći u tome za njima zaostajati, Gradačcu i Srebreniku su se prošle sedmice pridružili Banovići. Dotad je SDA bio autor „patenta“ o masovnim predizbornim skupovima, unatoč upozorenjima i riziku, koji bode oči, a onda se isprsio i PDA, pa u centru Banovića pokazao šta može i koliko hoće onaj ko je bahat, neodgovoran i ko za zdravlje svojih birača i simpatizera drži koliko do lanjskog snijega.

Zbirci predizbornih svinjarija, ispada i poteza, koji se graniče sa elementarnim razumom, PDA je dodao skup, na kome je živopisno-žovijalna Elzina Pirić, predsjednica banovićke organizacije ove stranke, uz to i poslanik u Federalnom parlamentu, šokirala javnost: obećala je da će protivnici PDA (a zna da ih ima), poslije izbora (valjda kad „PDA pobijedi“), biti spojeni na „Fadilove neispravne respiratore“, što bi moglo značiti da ih neće biti. Tolikom količinom bezumnog, monstr-prijetećeg i politički poremećenog na jednom mjestu i u jednoj rečenici, odavno nismo počašćeni. A najgore je što nema reakcija, jer je šok toliki da se čak ni Centralna izborna komisija još nije sjetila da reaguje. O nekom od naših tužilaštava, koja se – s časnim izuzetkom Tužilaštva Brčko distrikta – ponašaju kao da ih se ne tiče predizborna kampanja i sve nezakonitosti u njenom toku, da se i ne govori.

I INAČE, DOSADAŠNJI tok kampanje je,prema očekivanjima, u znaku prljavih, nekontrolisanih, drskih i bezobraznih „medaljona“. Većina stranaka je odustala od predizbornih skupova, ali ne i od nastojanja da više oblati, oljaga i popljuje političke protivnike, nego da predstavi ono što je vlastiti program. Kao da je važnije pokazati biračima protiv koga i čega su kandidati za lokalnu vlast, a ne to za šta se zalažu, šta planiraju i šta mogu. Poseže se i za banalnim i bizarnim, katkad potezima, riječima i obećanjima, koja se, stvarno, moraju smjestiti s one strane normalih, civilizovanih, demokratskih i politički racionalnih. Poput, recimo, poteza izvjesne Nijaze Hodžić iz Živinica, koja se fotografisala na banderi, na kojoj je postavljen plakat s njenim likom i objavila to na društvenim mrežama (?!). Kao da poručuje da je to ona i kao da potencijalnim glasačima hoće reći da je isto privlačna (za glasanje) uživo, kao i na plakatu.

Kako god se pogleda, a  gledati se mora, oči se ne mogu zatvoriti, predizborna kampanja je u znaku – vratimo se temi – shvatanja nekih stranaka (ne samo u TK-u, ali zasad TK tu vodi) da se opasnost od korone na njih ne odnosi i da su propisane mjere obavezne za nekog drugog, a ne za njihove kandidate i skupove. Što će reći da je posve neinteligentno (u prevodu: krajnje glupo) na djelu teza da će se korona prilagoditi kampanji, a ne obratno.

U POČETKU SE TO moralo nazvati neodgovornim i neozbiljnim. Nakon što su iz Federalnog i nižih kriznih štabova došle preporuke o odgađanju predizornih skupova, prešlo se na teren inata. Dakle, inateći se s pandemijom, stranke koje su gluhe i ćorave prema mjerama, bezobrazne i drske prema opasnosti od masovne zaraze i, naprosto, moralno i politički primitivne, očito imaju namjeru da se i dalje ponašaju na dosadašnji, naopak, iščašen i opasan način. Budući da na takvo ponašanje nije reagovao (sankcijama) niko do onih čiji je to posao, do kraja kampanje valja očekivati isti odnos, isti bezobrazluk i isti inat.

To što će se, pri tome, više nego izvjesno broj novozaraženih povećavati zahvaljujući, uz ostalo, i masovnim predizbornim skupovima, kao da se nikog ne tiče. Važno je ostvariti želju da se prođe predizbornom stazom borbe za glasove i za vlast, a cijena za to – s potencijalnom prijetnjom svim učesnicima predizbornjih skupova, dakle i kandidatima – u drugom je planu, nebitna. Neće je platiti oni koji su svemu kumovali, već – što je najgore – oni koji su naivno i plitkoumno potrčali na predizborne skupove, poneseni oduševljenjem, stranačkom strašću i zabludom o tome da se s koronom može ratovati i uz pomoć inata. Plus maligani i gledanje čaši u dno, čega predizborni skupovi – po tradiciji – ni ovog puta nisu pošteđeni.

 

Piše: Zlatko Dukić

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button