Kolumne

Predstavljamo novog kolumnistu… Zlatko Dukić, tuzlanski novinar i pisac
Zlatko Dukić, novinar i pisac iz Tuzle, rođen je 1951., 26 godina radnog staža je proveo u novinarstvu, a 14 u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona, na mjestu pomoćnika ministra za kulturu i sport.

Još od studentskih dana na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, neprekidno,  već 51. godinu piše za novine, radio i televiziju.

Od 1972. je aktivan novinar u redakcijama Večernjih novina i Oslobođenja u Sarajevu, zatim dopisnik Oslobođenja iz Bugojna od 1977. do 1980, a  u Tuzli je od 1981. do 1986. glavni i odgovorni urednik Fronta slobode, potom direktor ove novinske kuće. Od 1991. do 1997. je novinar i urednik u Televiziji Tuzla, a od 1997. do 2001. direktor Radio-Tuzle.

Možda će Vas zanimati i:

            Član je Društva pisaca BiH.

Objavio je 40 knjiga – od čega 31 roman:

Otkud ja u pola dva, Bumbari, Krilo snova, San je bio ljepši, Iza rata rat, Ni živi, ni mrtvi, Ratna trilogija, Crvena rupa, Kičma, Tri haška druga, Zna li ovo Maršal?, Iz poza-dine, Pileći dani, Hoću kući, Strah od skakavaca, Noć puna mraka, Tajkun, Novinar, Ženska voda, Drugo stanje, Izjava, Drugo umiranje mamuta, Kamene duše, Sto mjeseci zime, Lovac na štakore, Nemam naslov, Jaukovac, Ubiću te, dušo…, Dijete i Sin za udaju (nagrađen na konkursu Federalnog izdavačkog fonda 2017. godine), u toku je štampanje novog romana Udbaš (nagrađen na konkursu Federalnog izdavačkog fonda 2019. godine),  dvije zbirke priča (Čekajući trajekt za Ankonu i Birane i druge priče) i sedam stručnih knjiga – ratnih reporterskih zapisa Ratni reporter – šta je to?, vanjsko-političkih Orbisovi komentari i unutrašnjo-političkih komentara Neki vole da se ne vole, Nemiri mira,  Između komšije i susjeda, Lijevi mangupi i desni varvari i Ne možemo tako u Evropu.

U pripremi štampanje romana Narodni lopovi i Bjegunci, te osme knjige televizijskih i novinskih komentara, pod naslovom Vežimo se, (pro)padamo.

Dobitnik je nagrade Skender Kulenović za najbolje književno djelo u BiH u 2007. godine za roman Ženska voda.

Autor je većeg broja dramskih tekstovaBumbari lete čučeći, Štamparska greška, Šišanje na nulu, Paket, Klinika za mentalnu hirurgiju, Tetovirana sirena, Narodni lopovi, Kad sam bio živ, Memoari s onog svijeta, Njihov muž, Drugi dru-govi, Ko je rekao ludnica?, Mamuti umiru dvaput, Njihov muž, Gospođa Ministar. Na profesionalnoj i amaterskoj sceni su mu izvedena djela Troskok uvis, Doktor nauka, Ja, načelnikovica i Tajkun.

Društveno je aktivan u Savezu antifašista i boraca NOR-a, predsjednik je tuzlanske kantonalne organizacije.

Živi u Tuzli, sa suprugom, kćerkom i sinom.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button