Lifestyle

16 stvari koje nikad ne bi trebalo da govorite djeci










U svim obavezama i svakodnevnoj žurbi, teško je uvijek izgovoriti prave riječi. Ali, za djetetovo vaspitanje i normalan razvoj, neophodno je da ono često čuje dobre stvari a da što rjeđe čuje ono što ima negativan uticaj na njega.

1.  “Budi muško!” Djecu treba učiti da prepoznaju i iskažu svoja osjećanja, a ne stereotipima koja će od njih napraviti emotivno nepristupačne osobe.

 2. “Devojčice/dječaci to ne rade”

Ova izjava je bazirana na predrasudama o dječacima i djevojčicama. Sigurno ne želite da uskratite djetetu želju da istraži nešto što ga zanima i u čemu može biti odlično. Ko kaže da djevojčica ne može da bude inženjer a dječak učitelj, na primjer?

3. “Nadam se da ćeš jednog dana imati djete kao što si ti!”

Ako ovo djetetu kažete kada dođe sa peticom iz škole ili uradi nešto jako lijepo, mirnim tonom, onda ovo može da ima smisla. Međutim, u praksi, ovu rečenicu izgovaramo u ironičnom smislu čime djetetu samo poručujemo da je toliko grozno odgajati ga da se nadamo da će i ono tako patiti sutra. To nema nikakvu poentu, neće uticati na poboljšanje djetetovog ponašanja i neće ga ničemu naučiti.

4. “Tvoj tata/tvoja mama je kreten!”

Nebitno je da li ste zajedno ili ste razvedeni i što možda vaš partner u nekim situacijama i jeste kreten, to ne treba da izgovarate pred djecom. Zašto? Prvo, zato što pričate o roditelju svog deteta a drugo, kada tako pričate o članovima porodice, nemojte da se iznenadite ako sutra i dijete isto kaže za vas.

5. Ti si ovo a tvoja sestra/brat ono!

Umjesto ovo ili ono ubacite šta god želite. Poenta je da djecu ne treba da klasifikujete i dodjeljujete im etikete koje im mogu ostati za cijeli život.

6. Umukni! ili Ućuti!

Ovo nije lijepo reći nikome jer niko to neće dobro prihvatiti naročito kada želi da iskaže svoje mišljenje. Ako ovo govorite djeci, samo imajte na umu da će uskoro ona ućutkivati vas.

7. Zašto ne možeš da budeš kao tvoj brat/sestra?

Ili kao Marko, Janko itd. Upoređivanja su loša za dijete, ona samo izazivaju osećaj neadekvatnosti, neprilagođenosti i umanjuju samopouzdanje. Pored toga, tako možete izazvati i sukobe među djecom.

8. Prestani da plačeš da ti ja ne dam razlog za plakanje!

Ovo ste vjerovatno i vi čuli od vaših roditelja, ali šta ste iz toga naučili? Ova rečenica zapravo predstavlja pretnju djetetu, ako bolje razmislite.

9. Zašto ništa ne možeš da uradiš kako treba?

Kada i pomislite ovo da kažete, bolje se ugrizite za jezik. Pa djeca uče kroz greške kao i svi mi. Ako im branite da uopšte pokušaju nešto i time ih uplašite, nikada neće naučiti nešto novo.

10. Ma nema šta da se plašiš. Samo uradi to!

Možda vam ovo ne zvuči pogrešno na prvu loptu, ali ako djetetu kažete da nema razloga da se plaši, to neće promjeniti činjenicu da se ono plaši. Bolje je za djete da se potrudite da ga saslušate i razumijete zašto ono kaže da se plaši. Vaš posao je da rješite uzrok straha.

11. Eto to ti je zato što me nisi slušao/la!

Ovo je ona rečenica koju izgovaramo kada osjećamo malu slast osvete kada, na primjer, djete padne pošto smo mu rekli da ne trči po kući i slično. Ali, naglašavanje ove činjenice i ruganje djetetu samo loše utiče na njega i gubite priliku da ga nečemu naučite.

12. Ti si bezobrazan/na dečak/devojčica!

Cilj ove rečenice bi trebalo da bude da djete prestane sa trenutnim ponašanjem i da pristane na ono što hoćemo, ali ono što ona stvarno radi je da samo naglašava ideju da je dijete bezobrazno. Bolje je reći, na primer: „Sad se ne ponašaš kao onaj dobar/a dječak/djevojčica što znam da inače jesi.“

13. Mrzim svoje tijelo.

Ako vi kritikujete svoje tijelo i vaša djeca će naučiti da kritikuju svoje. Ako im prenosite pozitivnu sliku i ona će vjerovatnije odrasti zadovoljna izgledom svog tijela.

14. Ni ja nisam znala matematiku. To si naslijedio/la od mene!

Roditelji često imaju tu potrebu da se upoređuju sa djecom i da ih gledaju kao svoje nastavke. Ali, istina je da vaše dijete ne mora da ne zna matematiku samo zato što vi niste i obrnuto, da zna matematiku zato što ste je vi znali. Učite djete kako da uči.

15. Daj ja ću to uraditi umesto tebe.

Ako vi budete uvek češljali djete, prali mu zube, vezivali pertle ili radili domaći za njega, ono nikada neće naučiti da to radi samo. Toliko je jednostavno. Zato prestanite. Možda mu ponekad treba malo više vremena ali će naučiti.

16. Izgledaš mnogo bolje kad….

Ako i pomislite da na ovaj način nudite konstruktivnu kritiku, varate se. Ovim djetetu samo poručujete da ne izgleda dobro nikako a to utiče na njegovo samopouzdanje. Bolje recite: „Nije lijepo da radiš…. Ti si inače dobro dijete i znam da znaš da treba da radiš…“

Izvor: Lola magazin



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button