Svijet

Šef IRC-a: Brod sa humanitarnom pomoći za Gazu je ‘kap u okeanu’
Brod sa humanitarnom pomoći koji je krenuo sa Kipra za Gazu samo je “kap u okeanu” onoga što je potrebno za rješavanje akutne krize na toj teritoriji, rekao je kasno u srijedu šef Međunarodnog komiteta za spasavanje (IRC).

Britanski list Guardian navodi kako je Arvind Das opisao tešku pothranjenost i nedovoljnu količinu vode, kao i teške sanitarne uslove u Gazi nakon što je od decembra vodio četiri tima medicinskih stručnjaka iz Međunarodnog komiteta za spašavanje.

“Dvjesto tona je kap u okeanu kada se gleda ukupna potreba,” rekao je Das iz Kaira nakon što se nedavno vratio iz Gaze. “Svjedočio sam neuhranjenosti u kampovima, u bolnicama, u skloništima, Vidio sam je bukvalno svuda. Situacija je samo postala gora.”

Prilikom nedavne brze procjene formalnih i neformalnih skloništa, Das je rekao da je nedostatak hrane, vode ili sanitarnih objekata u Gazi evidentan. U jednom prepunom skloništu vidio je žene kako rađaju bebe u prostorima od 1,5 metar kvadratni. Količina vode za piće koja je dostupna civilima je manja od 200 ml po osobi dnevno.

Iako nijedna od 47 tona pomoći koju je IRC bio u stanju dostaviti nije odbijena za ulazak u Gazu, iz IRC-a su rekli da su se suzdržavali od stavljanja predmeta u kamione koje inače žele, a koji se nalaze na listi predmeta kojima nije dozvoljen ulazak u Gazu, uključujući predmete potrebne za osiguravanje sigurnog vodosnabdijevanja.

Das je naveo kako je vidio stotine kamiona pomoći odbijenih jer su podvrgnuti pravilima i smjernicama za koje je rekao da “često nemaju smisla.”

Od svih kriza u kojima je Das radio, uključujući Afganistan, Jemen, Sudan i Siriju, rekao je da je velika razlika u Gazi broj žena i djece ubijenih ili ranjenih u sukobu.

“Skoro 75%, 80% ranjenika su djeca, a vidjeti bebe, i djecu i žene, ovo nikada nisam vidio u Afganistanu ili Siriji ili bilo gdje drugdje,” kazao je. “Ovdje sam vidio namjerno ciljanje bolnica, škola i skloništa. Jako je teško razumjeti logiku i obrazloženje toga, u tome je razlika.”Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button