Svijet

Američka influenserica koja je davala savjete za odgoj djece osuđena zbog zlostavljanja djece

Influenserica iz Utaha u SAD-u, koja je na YouTubeu dijelila stroge savjete o odgoju djece, osuđena je na najmanje četiri godine zatvora zbog zlostavljanja djece.

Ruby Franke (42) u suzama se izvinila na sudu kada je saznala svoju sudbinu. Ranije se izjasnila krivom za gladovanje i zlostavljanje svoje djece.

Pojavila se zajedno sa svojom bivšom poslovnom partnericom Jodi Hildebrandt (54), koja je dobila identičnu kaznu.

Sudija ih je osudio na četiri kazne od jedne do po 15 godina zatvora. Kazne će teći uzastopno i maksimalne su za svaku tačku prema zakonu ove savezne države. Koliko vremena će svaka na kraju odslužiti, odredit će državni odbor za uslovni otpust. Franke će imati 30 dana da se žali na odluku.

Na sudu je tužilac Utaha Eric Clarke rekao da je dvoje Rubyjeve djece, u to vrijeme od devet i 11 godina, živjelo u “okruženju nalik koncentracijskom logoru” i nazvao je značajnom prijetnjom zajednici.

“Djeci su redovno uskraćivali hranu, vodu, krevete za spavanje i gotovo sve oblike zabave,” rekao je Clarke.

Na sudu je Ruby bila u suzama nakon presude. Ona se izvinila svojoj djeci i rekla:

“Bila sam toliko dezorijentirana da sam vjerovala da je tamno svjetlo, a da je ispravno pogrešno. Navela sam se da vjerujem da je ovaj svijet zlo mjesto, ispunjeno policajcima koji kontroliraju, bolnicama koje ranjavaju, vladinim agencijama koje ispiraju mozak, crkvenim vođama koji lažu, muževima koji odbijaju zaštititi i djecom koja trebaju zlostavljanje,” rekla je ona.

Dvije žene su uhapšene u augustu 2023. godine nakon što je Frankein pothranjeni 12-godišnji sin pobjegao kroz prozor Hildebrandtove kuće u Ivinsu, Utah. Policija je saopštila da je dijete tada otrčalo do komšije i zatražilo hranu i vodu. Prema policijskim evidencijama, imao je razderotine od vezivanja konopcem.

Hapšenja su označila kraj duge i kontroverzne YouTube karijere. Franke je prikupila više od dva miliona pretplatnika na svoj kanal 8 Passengers, koji je pokrenula 2015.

Bilo je to vrijeme procvata za vlogere koji se bave temom odgoja, a ona je za lokalne novine rekla da joj je snimanje s porodicom pomoglo da “živi u sadašnjosti i samo uživa u djeci.”

Njeni video snimci su prikazivali tipičnu porodicu iz predgrađa koja školuje kod kuće, kuha, jede i razgovara zajedno.

Ali fanovi su počeli da sumnjaju 2020. godine, kada je jedan od njenih sinova spomenuo da je bio primoran da spava na vreći za pasulj sedam mjeseci.

Gledaoci YouTubea pročešljali su njene arhive i ukazali na druge uznemirujuće i kontroverzne metode koje koristi Franke – poput uskraćivanja hrane, prijetnje da će odsjeći glavu plišanoj životinji i “otkazivanje” Božića za kaznu.

Peticija koju je pokrenula jedna pretplatnica koja je zahtijevala istragu donijela je hiljade potpisa i pozvana je agencija za zaštitu djece države Utah, iako u to vrijeme nije poduzeta nikakva pravna radnja. Franke i njen suprug u početku su odbacili kritike i rekli da su neki od njihovih klipova izvučeni iz konteksta.

Ali kanal je počeo da opada u popularnosti i izbrisan je 2022., iste godine kada su se Franke i njen suprug rastali.

Franke je tada počela da se pojavljuje u YouTube video snimcima koje je postavila Hildebrandt – savjetnik i životni trener – na svojoj web stranici ConneXions Classroom.

Daleko od kamere, međutim, Frankeina djeca su bila izložena još žešćem zlostavljanju.

To je uključivalo vezivanje, premlaćivanje i udaranje nogama, zanemarivanje hrane i prisiljavanje da ljeti rade na otvorenom bez kreme za sunčanje, što je rezultiralo ozbiljnim opekotinama od sunca, prema policijskim evidencijama.

Hildebrandt je u sporazumu o priznanju krivice navela da je ili mučila djecu ili je bila svjesna zlostavljanja i da je natjerala jednu od Frankeinih kćerki da “više puta skoči u kaktus.”

Franke je svojoj djeci rekla da su “zla i opsjednuta” i da se moraju “pokajati.”

Frankin bivši suprug Kevin Franke je preko svog advokata prije ročišta zatražio izricanje maksimalne kazne i nazvao zlostavljanje njegove djece “užasnim i nehumanim.”

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button