Tuzlanski kanton

Turizam u TK-u: Tuzla druga po broju noćenja; iz koje države dolazi najviše gostiju?










Na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH, u 2016.godini nastavljen je trend rasta broja dolazaka turista u ovaj dio Bosne i Hercegovine. Sveukupni rast broja dolazaka turista, u odnosu na 2015.godinu je 11,62%  a iznosi 1.148.530 evidentiranih turista.

Federacija BIH u ukupnom broju dolazaka u Bosnu i Hercegovinu učestvuje sa 70,62%, dok u RS pristiže manje od 30 % ukupnog broja turista koji posjećuju našu zemlju.

Možda će Vas zanimati i:

Gdje je u cijeloj priči o bh. turizmu Tuzlanski kanton? Najkraći odgovor bi bio – na margini.

U Tuzlanskom kantonu završi samo 4,3 % turista koji stižu BiH

U 2016. godini u najvećem i najmnogoljudnijem kantonu u FBiH registrirano je 49.496 posjetilaca, što je za 12,02% više u odnosu na 2015.godinu ali dalje je roj turista koji su koristili usluge smještaja na području Tuzlanskog kantona predstavljaju 4,31% od ukupnog broja registriranih dolazaka u Bosni i Hercegovini, odnosno 6,10% od ukupnog broja registriranih dolazaka u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– Turistička zajednica Tuzlanskog kantona će u narednom periodu biti nosilac turističke promocije TK kao poželjne turističke destinacije koja do sada nije bila na zadovoljavajućem nivou. U narednom periodu aktivnosti će biti usmjerene na jačanje segmenta promotivnih aktivnosti, zajedno sa stvaranjem odgovarajućih turističkih proizvoda. Te aktivnosti u prvom redu treba usmjeriti na izradu kvalitetnih štampanih promotivnih materijala turističke ponude Tuzlanskog kantona na jezicima ciljanog turističkog tržišta. U ove promotivne materijale moraju se uvrstiti autentični suveniri karakteristični za Tuzlanski kanton, kojih sada nemamo. Adekvatna internet promocija Tuzlanskog kantona je obavezan vid promocije turističke ponude, koja mora biti atraktivna, privlačna i tako koncipirana da daje sve neophodne informacije potencijalnom turisti – istakli su iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK.

U 40 smještajnih objeakata, čiji rad prati Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, posjetiocima Tuzlanskog kantona, tokom 2016.godine, na raspolaganju je bilo 1.679 ležaja raspoređenih u 909 soba, što je za 18,74% više u odnosu na 2015.godinu. Shodno vrsti ugostiteljskog objekta za smještaj 71% soba se nalazi u objektima vrste “Hotel”, 19% je u objektima vrste “Motel”, 6% su “pansioni”, 3% sobe za iznajmljivanje i 1% prenoćište.

Gradačac ispred Tuzle

Zanimljivo je da Grad Tuzla raspolaže sa 58% smještajnih kapaciteta izraženih u broju ležaja, ali ipak nema najveći broj noćenja. Od ukupnog broja noćenja, ostvarenih na području Tuzlanskog kantona (128.229), 36% noćenja je ostvareno na području općine Gradačac (45.212 noćenja). U gradu Tuzla ostvareno je 35% od ukupnog broja noćenja na području Tuzlanskog kantona. Slijede općine Lukavac sa 8% i Kladanj sa 7% ostvarenih noćenja.

– Ovakav rezultat broja noćenja u Gradačcu je ostvaren zahvaljujući prije svega veoma kvalitetnom banjskom lječilištu “Ilidža” čiji kapacitet je ograničavajući faktor razvoja banjskog turizma na području ove općine, i veoma ozbiljno bi se trebalo razmišljati o proširenju kapaciteta i poboljšanju nivoa usluga koje se mogu ponuditi, a koje trebaju biti usklađene sa tražnjom savremenog turiste – napominju iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Prostore Tuzlanskog kantona, tokom 2016.godine, najviše su posjećivali posjetioci iz susjedne nam Republike Hrvatske, koji čine 16,14% od ukupnog broja inostranih posjetilaca. Iz Slovenije ih je bilo 12,85%, Srbije 10,81%. Daljnja struktura inostranih gostiju je uglavnom sa prostora Evropske unije: Austrija 6,41%, Njemačka 6,35%, Švedska 4,71%, Italija 4,12%, Holandija 3,40%, dok iz Turske i ostalih vanevropskih zemalja dolazi 3,61, odnosno 3,74% posjetilaca.

Izvor: Tuzlainfo.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button