Valter Tuzlanski

Tuzlanski kanton nastoji ići putem Zelene agendeBosna i Hercegovina potpisnica je Sofijske deklaracije koja nas obvezuje da svoje zakonske regulative uskladimo s klimatskim zakonima Europske unije.

Neke od mjera su povećanje udjela obnovljivih izvora energije i poticaji za zamjenska goriva, kao i postupno smanjenje korištenja fosilnih goriva koja proizvode velike količine štetnih plinova. U Tuzli je potpisan Aneksov memorandum o suradnji u okviru projekta, čiji je cilj realizacija mjera energetske učinkovitosti.

Možda će Vas zanimati i:

Prva solarna elektrana u Bosni i Hercegovini, instalirana je u Tuzlanskom kantonu i prije 12 godina u općini Kalesija. Upravo je okretanje ka obnovljivim izvorima energije, pravac kojim Europska unija ide, i kojim bi i naša država, kao potpisnica Sofijske deklaracije, trebala krenuti. U ovom kantonu, kada je riječ o ugradnji fotonaponskih sustava uvedene su određene olakšice, a zakonska regulativa je usaglašena sa potrebama građana.

„Tako što smo još u 2022. godini olakšali izgradnju, odnosno montažu, da nije potrebno izdvanje urbanističke i građevinske dozvole a samim time i upotrebne dozvole“, kazala je Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okoline TK (SDA).

„Obnovljivi izvori energije su i korištenje solarne energije dio je Zelene agende, jer Bosna i Hercegovina da bi se ciljevi koji su u Zelenoj agendi morali okrenuti napuštanju fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije“, kaže Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju. Tuzla.

Elektrotehnička škola u Tuzli, malim ali sigurnim koracima ide putem energetske tranzicije. Prepoznavajući potrebe tržišta rada, škole uz podršku Švicarskog Caritasa, uvode novo zanimanje, monter fotonaponskih sustava, au planu je da se u rad pusti solarna elektrana.

„Po sustavu “On Grid”, gdje ćemo mi za naše vlastite potrebe proizvoditi u prvim početnim koracima od 10 kilovata, koji će nam Elektrotehničkoj školi pomoći, u smislu Energetske učinkovitosti, ono što je također jako bitno je ušteda električne energije”, pojasnila je Admira. Uzunić, vd direktorica Elektrotehničke škole Tuzla.

„U sklopu projekta Energetska učinkovitost faza III, Caritas Švicarske zajedno sa svojim partnerima provodi aktivnosti usmjerene na energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije“, izjavila je Anna Goss, direktorica švicarskog Caritasa za BiH.

U cilju praćenja svjetskih trendova kada je riječ o obnovljivoj energiji, danas je upriličeno potpisivanje Aneksa Memoranduma o suradnji, au sklopu projekta „Energetska efikasnost FAZA III“, što je početak realizacije mjera energetske učinkovitosti u nekim školama Tuzlanskog kantona.

„Cijeli ovaj segment ima i edukativni dio, gdje će učenici učiti o obnovljivim izvorima energije ili nužnosti da se izvrši tranzicija ka čistim energijama“, objašnjava Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK (SDA).

Caritas Švicarske ovaj projekt provodi od 2016. godine, a aktivnosti su usmjerene u cilju promocije novih i čistih tehnologija kao i poboljšanja sposobnosti prilagodbe klimatskim promjenama.

Radiokameleon.ba/Federalna.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button