BiHVijesti

Klanjan bajram-namaz širom BiH, centralna svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji










U Sarajevu je centralna bajramska svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji na Baščaršiji. Hutbu je pred velikim brojem vjernika održao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

“Islam nije ništa drugo nego velika etika, naputak o dobrom i umjerenom životu, živa vjera ljubavi koja obrazuje čvrstu zajednicu ljudi, koji se međusobno poštuju i pomažu. To su oni koji jedni drugima preporučuju istinu i koji jedni drugima preporučuju strpljenje. Strpiti se i praštati u iskušenjima, Kur'an kaže, mudrost je života”, poručio je ef. Kavazović.

On je naglasio da je islam je vjera ustrajnosti i vjera onih koji su odani i predani Bogu, vjera kojoj se može slobodno pristupiti i koju se može slobodno ispovijedati.

“Nema prisile u nju. To je pravilo islama i njegova doktrina. Poštujmo svačije uvjerenje, ne sudimo nikome dok ga ne upoznamo i dok se ne stavimo u njegov položaj. Naša je obaveza da budemo pravični prema ljudima, a posebno prema sljedbenicima Kur'ana, Tevrata i Indžila”, dodao je.

On je poručio svim vjernicima da žive vjeru onako kako to treba da čine dobri muslimani.

“Podijelite radost Bajrama sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima”, kazao je, između ostalog, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Džamija je bila puna vjernika svih uzrasta koji su formirali safove i u okolnim ulicama.

Nakon klanjanja namaza uslijedilo je čestitanje i polazak kućama kako bi se radost Bajrama podijelila sa svojim najdražima, a najmlađi su se, kao i uvijek, obradovali bajram-bankama.

Od 10 do 13 sati će u Kabinetu reisu-l-uleme biti upriličeno tradicionalno bajramsko čestitanje.

IZVOR: Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button