Biznis

PODACI KOJI SE KRIJU OD JAVNOSTI Saznajte koje je manjkavosti otkrila Unutrašnja kontrola Hypo banke u vezi sa kreditima u švicarskim francima!










Hiljade građana u Bosni i Hercegovini već godinama imaju glavobolje zbog kredita u švicarskim francima. Do decembra prošle godine 23 korisnika kredita počinila su samoubistvo.

Pet manjkavosti

I dok građani se nadaju da će sudovi ili političari okončati njihovu dugogodišnju agoniju, Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima “Švicarac”,  u izjavi za “Avazov” portal iznio je šokantne podatke do kojih je došao.

Naime, jedna od uposlenica Hypo banke podigla je stambeni kredit u švicarskim francima.

Nakon što je kurs švicarskog franka porastao, a banka počela nezakonito i na štetu građana obračunavati rate po novom kursu, uposlenica je podnijela žalbu Unutrašnjoj kontroli Hypo banke.

kemal-durakovic

Duraković: Ova saznanja korisnici kredita mogu koristiti kao dokaz na sudu

Prema riječima Durakovića, Unutrašnja kontrola Hypo banke je utvrdila pet manjkavosti i nejasnoća u Ugovoru o kreditu.

Kao prvo utvrđeno je da nije jasno precizirana valutna klauzula odnosno KM se ne spominje nigdje u ugovoru, što prema tumačenju vještaka finansijske struke predstavlja devizni kredit koji se prema njihovom mišljenju mogao izdati samo domaćim pravnim licima za poslovanje u inostranstvu.

– Kao drugo utvrđeno je da nije naznačeno da će se Libor (Londonska međubankarska stopa op.a.)  zaokruživati na prvu veću četvrtinu a iz prakse proizilazi da je to rađeno. Kao treće utvrđeno je da promjenjivost marže kod kratkih ugovora nije jasno naznačena, kazao je Duraković.

Naknada za obradu kredita

Prema njegovim riječima također je utvrđeno da naknada za obradu kredita nije ugovorena Ugovorom.

– I kao peto Unutrašnja kontrola Hypo banke je ustanovila da zatezna kamata u konkretnom slučaju nije određena. Tačnije, ako je klijent bio u kašnjenju praksa banke je bila da se napalaćuje 18 posto iako to nije eksplicitno ugovoreno i iako je zakonska kamata 12 posto. Ovo su šokantna saznanja, a posebno ako imamo u vidu da je to utvrdila Unutrašnja kontrola Hypo banke, pojasnio je Duraković, dodajući da ova saznanja korisnici kredita mogu koristi kao dokaz na sudu.

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button