BiznisValter Tuzlanski

Montažne kuće iz BiH preplavile Europu, samo jedna firma lani izvezla gotovo 200 kuća
U prošloj je godini nastavljen veliki trend rasta izvoza montažnih kuća iz Bosne i Hercegovine, izvozilo se u gotovo sve europske zemlje, a samo jedna domaća firma lani je na tržište Europske unije izvezla gotovo 200 kuća.

Prednost montažnih kuća je u brzini gradnje, uštedi energije i cijenama, a kako kaže Milenko Stevanović, vlasnik ‘Steco centra’ u Bijeljini, koji se bavi izgradnjom montažnih i drvenih kućica, estetika takvih kuća dovedena je do savršenstva.

Možda će Vas zanimati i:

U prošloj je godini samo Steco centar izvezao blizu 200 kuća.

“Izvozili smo u Nizozemsku, Švicarsku, Hrvatsku, Njemačku, Austriju, Sloveniju, Francusku, Australiju, Englesku i Španjolsku”, kazao je Feni Stevanović, dodavši da su za domaće tržište lani napravili 15-ak kuća.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvezenih montažnih kuća u prošloj je godini iznosila gotovo 36 milijuna maraka.

Kako naglašavaju iz Komore, montažne kuće iz BiH izvozile su se u Hrvatsku, Njemačku, Švicarsku, Veliku Britaniju, Austriju, Nizozemsku, Španjolsku, Italiju, Sloveniju, Crnu Goru, Luksemburg, Srbiju, Francusku, Švedsku, Češku i Kosovo.

Zainteresiranost kupaca za montažne kuće sve je veća, a nedostatak radne snage na tržištu također utječe na odluke investitora da se odluče za kupovinu montažne kuće.

“Zainteresiranost je sve veća i kupci su uglavnom dobro informirani o montažnim kućama kada dođu kod nas na razgovore”, kaže Stevanović.

Brzina gradnje i niže cijene

Što se tiče cijena takvih kuća na domaćem tržištu, one se kreću od 750 maraka za sivu fazu do 1.500 maraka za ključ u ruke, dok su cijene vani dosta veće, ali je i gradnja drugačija.

“Za završetak svih radova na gradilištu potrebno nam je od 5 do 21 dan ovisno od stupnja završenosti kuće koju ugovorimo s investitorom”, govori Stevanović.

S druge strane, uvoz montažnih kuća u BiH daleko je manji pa je on lani iznosio 1.223.165 maraka.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button