BiznisZaštita okoliša

Snaga lokalnog – Žene su jedne drugima vjetar u leđa

Inicijativa "Žene mira" nije samo obogaćivala svoje vještine kroz projekat "Misija Mira", već je postala glas promjene i pomirenja.Članovi Udruženja “Fojničani” nisu štedjeli napore u transformaciji dijela devastirane Područne škole Bradići, nakon poplava 2014. godine u inspirativan Volonterski centar za socijalnu inkluziju. Ovaj centar nije samo građevinski poduhvat, već simbol zajedničkog rada i predanosti. U njemu su se uklopili lokalna zajednica i različite organizacije, otvarajući prostor za suradnju i podršku.

Inicijativa “Žene mira”, koja je pronašla svoj dom u ovom centru, nije samo obogaćivala svoje vještine kroz projekat “Misija Mira”, već je postala glas promjene i pomirenja. Kroz šivenje cekera s mirovnim porukama, ove žene su prenosile poruke mira i razumijevanja izvan granica svoje zajednice, dosežući vjernike različitih konfesija. Njihov rad ne samo da je promovirao mir, već je i ojačao vezu između različitih dijelova zajednice, potvrđujući da zajedništvo i inkluzija su ključni za izgradnju otpornih i prosperitetnih društava. Dobijena su sredstva od 14.000 KM, a projekat je trajao devet mjeseci. Dio sredstava iskorišten je za nabavku 20 šivaćih mašina.

Pod sloganom “Mir počinje praštanjem”, 25 članica “Žena mira” posvetilo je po 100 sati slobodnog vremena za izradu hiljadu cekera. Ovi cekeri su podijeljeni vjernicima različitih vjerskih zajednica u Maglaju, Žepču i Sarajevu. Cilj je bio širenje mirne poruke koja prevazilazi predrasude i barijere. Maja Šupuković, koordinatorica Projekta, bila je zadovoljna reakcijama.

Pored Fojničanki pridužile su nam se žene iz okolnih mjesta. Prezadovoljne smo i ponovile bismo sve što smo radile tokom projekta. Naše poruke došle su do velikog broja vjernika, jer mir i pomirenje su nam izuzetno važni.“

Detaljnije o ovome pročitajte na linku: https://snagalokalnog.ba/zene-su-jedne-drugima-vjetar-u-ledja/

Film pogledajte na linku: https://youtu.be/zmTUcuGzl7YBack to top button