Lifestyle

Upoznajte Lidiju Mavretič, prvu slovenačku “Kraljicu vina”: Vino nije samo vino, ono mora imati neku priču! (FOTO)




Da li ste nekada imali priliku razgovarati sa kraljicom? Nama se ostvario taj san, pa smo razgovarali sa prvom “Kraljicom vina” Slovenije, Lidijom Mavretič.

Lidija je na prvom izboru za “Kraljicu vina” davne 1996. godine, kao najmlađa osvojila ovo priznanje, pobijedviši tako svojih 15 konkurentica koje su sve bile starije od nje.

Možda će Vas zanimati i:

Na naše pitanje kako se zapravo postaje “Kraljica vina”, Lidija nam je odgovorila:

“Svake godine su pravila ista. Djevojka mora da dolazi iz porodice koja se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, jer kad odgovaraš na pitanja moraš znati o vinogradu, kako teče proizvodnja i čuvanje vina, moraš znati nešto o promociji vina, kombinaciji vina sa hranom, te treba govoriti barem jedan strani jezik”, pojasnila je Mavretič za Kameleon, te otkrila nešto o vinogradarskoj tradiciji svoje porodice.

“Moj djed je bio vlasnik vinarije i kod nas su kupovali vina odmah iza II Svjetskog rata, 50-tih godina prošlog vijeka… Iza toga stoji mnogo tradicije, rada, kulture i iskustva”, rekla nam je Lidija.

Mavretič je sa svojim prijateljicama brendirala “Kraljicu vina”.

“Prvo smo osnovale firmu, a onda smo napravile brend jer smo poznate po tome što smo promovisale slovenačko vino i u drugim državama. Odlučile smo flaširati vina koja volimo svi, koja su po cijeni i kvalitetu pristupačna svima nama”, pojasnila je naša sagovornica.

Vinogradi Mavretič su 2011. godine u New Yorku između 3.100 vina osvojili duplu krunu.

“U pitanju je priznanje za Sovignon ledeno vino. To je bila iznimna berba i nije svake godine moguće imati ledenu berbu”, otkrila je, te pojasnila kako nastaje ledeno vino:

“Kada želimo proizvesti ledeno vino moramo imati uslove između -4 i -7 srednje dnevne temperature i oni moraju trajati najmanje četiri dana. To se uglavnom desi krajem decembra i u januaru. To čak nije ni grožđe, već one bobice na trsu i ako nam za normalnu berbu trs daje litru vina, u ledenoj berbi nam daje jedan ili dva decilitra. To vino nije za svake prilike, i može trajati do 10 godina.”

S obzirom na veliku tradiciju ove vinske porodice, zapitali smo se gdje je moguće kupiti ovaj brend. Lidija nam je ponudila i odgovor.

“Naš brend je za sada u Sloveniji u nekoliko trgovačkih lanaca i vinotekama, nešto je u Belgiji, sada polako ide u Holandiju, a naša želja da dođe i na tržište BiH. Znate kako, svaka zemlja traži neku priču, jer vino nije samo vino.”



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button