SvijetVijesti

Izrael nastavlja s napadima na Gazu, rastu napetosti na libanonskoj graniciIzraelska vojska je nastavila bombardovanje Pojasa Gaze bez napretka u pregovorima o prekidu vatre, zajedno sa izbijanjem nasilja na granici između Izraela i Libanona.

U ranim jutarnjim satima svjedoci su izvijestili o izraelskim napadima u različitim područjima Pojasa Gaze, posebno u središtu enklave. U Libanonu, Nacionalna novinska agencija (Ani) izvijestila je u petak o smrti jednog civila i brojnim ozlijeđenima u napadu izraelskih aviona u blizini Tira, na jugu zemlje, nakon snažnog raketnog napada libanonskog Hezbolaha u četvrtak u sjevernom Izraelu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je na summitu G7 da će Francuska, Sjedinjene Države i Izrael raditi u “trilateralnom” formatu na francuskom planu puta za smirivanje napetosti na izraelsko-libanonskoj granici.

Plan posebno predlaže prekid nasilja s obje strane i povlačenje snaga Al Radvana, elitne jedinice libanonskog šijitskog pokreta Hezbolah i drugih naoružanih skupina 10 kilometara od granice s Izraelom, doznaje se od libanonskih dužnosnika.

Međutim, Hezbollah, koji kaže da je u posljednja dva dana izveo bombaške napade u znak odmazde za smrt jednog od svojih viših zapovjednika u izraelskom napadu, u ovoj fazi odbija sudjelovati u pregovorima sve dok ne postoji trajni prekid vatre u Gazi.

Plan o primirju u Gazi koji je 31. maja najavio Joe Biden, glavni izraelski saveznik, do sada se nije ostvario, a izraelska vlada i palestinski islamistički pokret Hamas ostali su pri svojim stajalištima.

Ubistva i izgladnjivanje

“Šta smo dobili ovim ratom osim ubijanja, razaranja, istrebljenja i gladi?” uzvikuje Oum Čadi, 50-godišnji Palestinac, pozivajući Hamas da “odmah prekine rat, bez nastojanja da kontrolira i vlada Gazom.”

Dok nade za prekid vatre redovito bivaju iznevjerene, stanovnici Gaze poput Ouma Čadija kritikuju Hamas i pozivaju na primirje u trenutku kada je opustošeni palestinski teritorij zahvaćen velikom humanitarnom krizom s prijetnjom gladi.

U Jeruzalemu su istodobno studenti, mašući fotografijama Izraelaca otetih tokom Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael i zatočenih u Gazi, također pozvali vladu Benjamina Netanyahua da zaustavi rat i vrati taoce u domovinu tokom protesta ispred parlamenta.

No Netanyahu je više puta izrazio svoju odlučnost da nastavi rat do poraza Hamasa, koji je na vlasti u Gazi od 2007. i kojeg Izrael, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button