Kolumne

Mirza Šehanović pisao direktoru BHT-a: Ako se već gasite, učinite to sa stilom!

Tuzlak Mirza Šehanović uputio je javno pismo direktoru BHT-a Mariju Vrankiću kojeg prenosimo u cjelosti.

“Poštovani gospodine Mario,

Opet moram reagovati zbog amaterizma i bahatosti Vaših kolega prilikom sinoćnjeg emitovanja pregleda Premijer BH Telecom lige u fudbalu. Zbog silnih nepravilnosti, ne znam od kojeg propusta da počnem.

Apostrofiraću da Vam je pregled programa na teletextu (uopšteno) jedna velika misterija. Pouzdano se može znati samo jedno: nijedna emisija ne počne u navedenoj satnici. Sporni sportski pregled je trebao početi u 23 h. I počeo je, ali ako vrijeme mjerite po Greenwichu (GMT). Za gledaoce iz BiH, ovaj prijenos je počeo s nekih šezdesetak minuta kašnjenja, što je Vaše uobičajeno prolazno vrijeme. Već isfrustrirani kašnjenjem, jer imamo i mi svoje jutarnje aktivnosti, da bismo zaradili novac i uredno platili RTV taksu, a sa željom da pogledamo golove i dešavanja ovog turbulentnog kola, ostajemo zapanjeni.

Za Vašeg montažera, Trigger iz “Mućki” je Tesla. Prilog iz Travnika starta tri puta. U nastavcima, kao “Dinastija”, ali “Žikina”… Nijednom nemamo priliku vidjeti pogotke, a bilo ih je pet (zapamtite ovaj detalj, koristiće Vam u nastavku priče).

Utakmica Široki- Borac takođe “šteka”. Jedan korner smo vidjeli nekoliko puta, a iskreno, nije nešto zanimljiv niti vrijedan repeticije. Zato ste nas uskratili najvažnijih detalja sa utakmice Čelik – Željezničar, a tu je bilo svega za pogledati. Da li slučajno ili s debelom namjerom (a naučno je dokazano da slučajnost ne postoji, nego samo skrivena namjera), izostavili ste vrlo važne detalje, a biću precizan pa ću ih nabrojati: – Kjosevski “s leđa” pesnicom udara redara; – Blagojević kopačkom nasrće na policajca udarajući ga po štitu; – Lendrić vraća zapaljenu baklju na tribinu; – Beganović baca stolicu prema navijačima Čelika. Od svih elemenata, vrpca je bila zdrava samo kod detalja kad izvjesni navijač Čelika kišobranom napada zbunjenog trenera gostiju, Mulalića.

Vrijeme je da se dotaknemo apsurda: U svojoj “detaljima bogatoj” emisiji, između ostalog, nudite i rubriku “Najgol”, gdje prema Vašem subjektivnom mišljenju prikazujete tri najljepša pogotka minulog kola. Kažem “subjektivno” mišljenje, jer juče je Sulejman Krpić postigao majstorski pogodak, a nije se našao u konkurenciji. Možda ni tu vrpca nije valjala? Apsurd je sljedeći: Najljepši gol je postigao igrač “Vezira”, Čurić, a njegov pogodak se prikazuje bez ikakvih smetnji (rekao sam Vam da zapamtite onaj detalj, sad Vam je potreban). Molim Vas lijepo, kako je moguće izuzeti ovaj pogodak, ako je prilog iz Travnika došao sa smetnjama? (pitanje je retoričko) Konkluzija: Vrlo često Vam se dešavaju “greške” i to nekako uvijek na uštrb klub(ov)a iz Tuzle.

Prilikom našeg prvog dopisivanja (propusta zbog netačno napisanih rezultata futsal Premijer lige BiH), moglo se progledati kroz prste pod starom parolom ” Ko radi, taj i griješi”. Ali ovo kod Vas već prelazi u naviku. U trend… Koliko sam upoznat, a ispravite me ako griješim, cijena RTV pretplate u Tuzli je ista kao i u glavnom gradu. Zbog toga biste trebali smatrati obavezom da nam svima i ponudite jednaku uslugu. Ma koliko ona skromna bila. Već godinama… Prisilili ste nas da plaćamo tu famoznu taksu, a da imamo mogućnost izbora, već bi se u narodu i zaboravilo da ste postojali. Vezali ste Vaš račun za one “nužne”, koje pošteni građani moraju platiti (struja, telefon). Ne može čovjek u pekaru po hljeb otići ako nije platio RTV taksu…

Uprkos imperativa plaćanja takse, nalazite se pred gašenjem. Objektivno, to Vam može biti pokazatelj generalne sposobnosti i profesionalnosti Vaših uposlenika, a naročito menadžmenta. Kao redovan platiša, zahtjevam od Vas da prilikom emitovanja sljedećeg sportskog pregleda (za vikend), emitujete snimak priloga ( ez smetnji) sa utakmica Travnik – Sloboda i Čelik – Željezničar. Očekujem i iskreno izvinjenje krajnjim korisnicima, tj. gledaocima. Ako se već gasite, učinite to sa stilom. Biće korisno za rezime prilikom traženja novog posla…

Želim Vam puno sreće i uspjeha u daljnjem radu!

Mirza Šehanović, sa ogorčenjem”

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button