Hljeb je popularna i neizbježna namirnica koja se svakodnevno koristi u cijelom svijetu. Postoje mnoge različite vrste hljeba, ali najčešće se ipak konzumiraju bijeli i crni hljeb. No, ono što svi više možemo čuti jest podatak da je crni hljeb mnogo zdraviji od bijelog.
Dijetetičarka Ruchhi Parmar progovorila je o glavnim razlikama između njih, ali i odgovorila na pitanje koji je od ove dvije vrste hljeba zapravo zdravija opcija.
Iako dijetetičarka objašnjava kako nema velike razlike u kalorijama, postoji velika razlika kada je riječ o hranjivim tvarima.
”Kada je riječ o hranjivim tvarima, crni hljeb definitivno ima više nutrijenata od bijeloga. I dok se crni hljeb radi od dijelova zrna pšenice, odnosno mekinja, endosperma i klica, zbog čega je tamne boje, bijeli se hljeb pravi od takozvanih endosperma zrna pšenice, što mu daje karakterističnu bijelu boju”, objasnila je za portal Pinkvilla.
Crni hljeb hranjiviji je jer sadrži više vlakana i hranjivih tvari od bijelog hljeba. Isto je tako bogatiji vlaknima te sadrži veće količine vitamina B-6 i E, magnezija, folne kiseline, mangana, cinka i bakra. ”Crni hljeb svakako je mnogo zdraviji i sadržajniji u nutritivnom i kalorijskom smislu. Nutritivne vrijednosti crnog hljeba zato posebno odgovaraju odraslima i osobama koje pokušavaju skinuti suvišne kilograme”, dodaje Parmar.