Ako preferirate hljeb, kao i mnogi Bosanci, preporučljivo je odabrati zdraviju opciju. Godinama se raspravlja koji je hljeb ustvari najzdraviji, a obično svako ima svoje mišljenje.
Naučnici su analizom hljeba otkrili koji bi trebao biti najzdraviji.
Proklijali hljeb (Ezekielov hljeb) proizvodi se od samljevenih cjelovitih zrna pšenice koja su ostavljena u vlažnom okruženju da klijaju sve dok ne niknu. Ovaj postupak povećava hranjivost hljeba od cjelovitih žitarica, jer klijanje zrna poboljšava apsorpciju hranjivih tvari u tijelu.
Proklijala pšenica zbog toga sadrži više vitamina i minerala u poređenju s drugim vrstama hljeba od cjelovitih žitarica. Osim pšenice, hljeb od proklijale pšenice može uključivati i druge žitarice poput ječma, zobi, pira i drugih. Često je poznat i pod nazivom Ezekielov hljeb. Ovaj hljeb odlikuje se poboljšanom hranjivošću i blagotvornim učincima na probavni sistem, smanjujući nadutost i želučane tegobe, prenosi Klik.