Valter Tuzlanski

“Dajte nam mesa”: Jelovnik u olimpijskom selu u Parizu kojim sportaši nisu oduševljeni













Jeste li se ikada zapitali što jedu vrhunski sportaši? Kada su u pitanju najprestižnije sportsko natjecanje na svijetu, a to su Olimpijske igre, za hranu natjecatelja brine se tim kuhara u Olimpijskom selu.

Na Olimpijskim igrama u Parizu tvrtka Sodexo Live! koja svaki dan mora isporučiti 40.000 obroka za oko 15.000 sportaša koji žive u olimpijskom selu.

Chef Charles Guilloy i njegov tim pripremaju jela od 600 tona svježeg voća i povrća koje dostavlja lanac supermarketa Carrefour.

Iako su jelovnici osmišljeni u suradnji s proslavljenim francuskim kuharima kao što su Amandine Chaignot, Akrame Benallal i Alexandre Mazzio, vlasnik restorana AM s tri Michelinove zvjezdice, sportaši nisu oduševljeni ponudom.

Nedostatak jaja i mesa

“Dajte nam mesa”, negodovali su sportaši njemačke olimpijske reprezentacije nakon nekoliko dana natjecanja, a svoje zamjerke uputili su i Britanci organizatorima koji su sa sobom doveli svoje kuhare kako bi izašli u susret svojim sportašima.

Organizatori Igara u Parizu prije otvaranja su istaknuli kako žele poslužiti nekoliko milijuna porcija hrane napravljene od lokalnih sezonskih namirnica i pripremljene s manjim udjelom proteina životinjskog podrijetla kako bi se smanjio ugljični otisak u odnosu na Olimpijske igre održane u Londonu 2012. godine i u Rio de Janeiru 2016. godine.

Čak trećinu olimpijskog jelovnika čini hrana biljnog podrijetla, a poslužuju se jela poput veganske verzije goveđeg bourguignona, kroasana s artičokama i tartufima te dala od crvene leće.

Što sportaši zapravo jedu?

Kako bi smanjili ugljični otisak Igara, organizatori u Parizu zabranili su korištenje avokada jer se ovo egzotično voće ne može proizvesti u dovoljnim količinama u zemlji, a ne žele ga donositi iz dalekih krajeva.

Iako su organizatori naknadno povećali raspoložive količine jaja i mesa u kantini olimpijskog sela, neki se sportaši sami brinu za svoje obroke, poput američkih plivačica Abbey Weitzeil i Phoebe Bacon, koje si same spremaju jednostavna jela na roštilju – na krov zgrade u kojoj spavaju. Na TikToku su podijelili video kako prave sendviče s pečenim jajima.

Zahvaljujući društvenim mrežama moguće je uživo pratiti što sportaši misle o Olimpijskim igrama u Parizu i što biraju u kantini Olimpijskog sela.

“Iskreno, hrana je ovdje dobra, ali nije jako začinjena”, priznala je filipinska gimnastičarka Aleah Finnegan. Norveški plivač Henrik Christiansen, pak, oduševljen je čokoladnim muffinima iz menze i jede ih svaki dan.

Američki odbojkaš Erik Shoji na svojim je društvenim mrežama pokazao što inače jede za doručak. Na njegovom tanjuru su naizgled nespojiva jela poput omleta, kobasica, riže, voća i kroasana.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button