Politika

Uhapšena četiri SNSD-ova direktora šumskih preduzeća u RS-u, policija traga za još jednim










Zbog sumnje na zloupotrebu položaja uhapšeni su v.d direktor Šume Republike Srpske Slaven Gojković, v.d. direktor ŠG “Sjemeć” Rogatica Mladen Lakić, v.d. direktor ŠG “Visočnik” Han Pijesak Janko Golijanin te v.d. direktor ŠG “Panos” Višegrad Lazo Čarkić. Za Strahinjom Baševićem, v.d. direktorom ŠG “Romanija” Sokolac se još traga.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, prema naredbi Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, vrše pretrese više pravnih i fizičkih lica u vezi s postojanjem osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja. Radi se o krivičnim djelima iz 2020. godine.

“Naredbom je naloženo pretresanje više pravnih i fizičkih lica, a u vezi s postojanjem osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo ‘Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja’, koja krivična djela su izvršena u periodu 2020. godine”, saopćeno je iz MUP-a. RS.

O akciji su se oglasili i iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu. Kako su naglasili, pretresi se vrše na više lokacija i to na području općina Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad.

Pretresi se vrše u sklopu istrage Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, a koja se odnosi na nezakonita postupanja odgovornih lica Šuma Republike Srpske, Šumskog gazdinstva “Romanija” Sokolac, Šumskog gazdinstva “Sjemeć” Rogatica, Šumskog gazdinstva “Visočnik” Han Pijesak i Šumskog gazdinstva “Panos” Višegrad.

Osumnjičeni se terete da su tokom 2020. godine na području općina Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, i to Slaven Gojković kao v.d direktor Šume Republike Srpske, Strahinja Bašević kao v.d. direktor ŠG “Romanija” Sokolac, Mladen Jakić kao v.d. direktor ŠG “Sjemeć” Rogatica, Janko Golijanin kao v.d. direktor ŠG “Visočnik” Han Pijesak i Lazo Čarkić kao v.d. direktor ŠG “Panos” Višegrad, iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja kojom prilikom su nanijeli štetu budžetu Republike Srpske i to na način da su svjesno kršili Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, zloupotrijebivši hitnost navedenu u Naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, iako su znali da opštine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodu te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije koronavirus, koja je od strane Svjetske zdravstvene organizacije proglašena na globalnom nivou.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su prilikom izvršavanja Naredbe Okružnog suda u Istočnom Sarajevu uhapsili četiri osobe s inicijalima G. S., L. M., G. J. i Č. L., dok je lice s inicijalima B.S. izbjeglo lišenje slobode i za kojim se trenutno intenzivno traga.

Inicijali uhapšenih se podudaraju s imenima direktora šumskih preduzeća u kojima su vršeni pretresi, odnosno potvrđeno je da je riječ o Slavenu Gojkoviću, Mladenu Lakiću, Janku Golijaninu te Lazi Čarkiću, dok se za Strahinjom Baševićem traga. Svi oni su bili SNSD-ovi direktori u ovom javnom preduzeću, a Bašević je kao član SNSD-a i kandidat na predstojećim izborima.

Osumnjičeni su da tokom pandemije koronavirusa nisu postupali po Zakonu o javnim nabavkama već su svjesno pogodovali određenim ponuđačima.

“Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je svjesno činjenice da su se u protekla dva dana pojavile informacije u medijima od strane osumnjičenog lica B.S. i koje su očigledno iskorištene da bi se izbjeglo lišenje slobode. Na osnovu ovih činjenica je formiran poseban predmet u kojem će se istražiti da li je došlo do ugrožavanja istrage i eventualnog procesuiranja počinilaca”, istakli su iz tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Ova akcija je jedna od mnogih koja se provode u sklopu Akcionog plana za borbu protiv korupcije Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu. Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu će nastaviti da blagovremeno, tačno i precizno obavještava javnost o preduzetim mjerama i radnjama u ovom predmetu, dodali su.

Izvor
Klix

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button