Svijet

Naučnici upozoravaju na ekstremne temperature u Evropi










Ekstremne temperature u Evropi bi mogle odnijeti stotine hiljada života u narednih nekoliko decenija ako se nešto značajno ne uradi po pitanju klimatskih promjena, upozoravaju naučnici koji su radili istraživanje za Evropsku komisiju.

Prema njihovoj procjeni, oko 408 hiljada osoba umire svake godine u Evropi zbog ekstremno visokih i niskih temperatura. Očekuje se dodatnih 55 hiljada žrtava godišnje do 2100. godine, ako se nastavi ovaj trend.

Trenutno je velika većina smrti u Evropi povezana s hladnim vremenom, ali ekstremna vrućina će postati sve smrtonosniji izazov, posebno u južnoj Evropi i područjima s većim brojem starijih osoba, prema studiji.

Možda će Vas zanimati i:

Analiza je pretpostavila povećanje globalne temperature za 3°C, što je na gornjoj granici trenutne putanje, prema najnovijim procjenama Ujedinjenih naroda. To je također dvostruko više od cilja od 1,5°C koji je postavljen Pariškim sporazumom.

“Evropa, kao i ostatak svijeta, suočava se s rastućim brojem ekstremno vrućih dana, a zemlje nisu pripremljene za utjecaje koje će to imati na zdravlje njihovih stanovnika”, rekla je Madeleine Thomson, šefica za utjecaje klime i prilagodbu u britanskoj organizaciji “Welcome Trust”.

Dok bi ukupan broj smrti povezanih s hladnoćom trebao donekle opadati u narednim decenijama, očekuje se da će se povećati u Irskoj, Norveškoj i Švedskoj, gdje broj osoba starijih od 85 godina raste.

Smrtni slučajevi povezani s vrućinom također će značajno rasti širom kontinenta, pri čemu će Španija, Italija, Grčka i dijelovi Francuske biti najviše pogođeni.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button