BiH

Bošnjački učitelji odbili potpisati dokumente: U Srebrenici u knjižice i zvanično upisan “jezik bošnjačkog naroda”

U posljednje vrijeme je aktuelno pitanje izučavanja bosanskog jezika u osnovnim školama u Republici Srpskoj.

Osnovcima u Srebrenici u knjižice i svjedočanstva upisan je jezik bošnjačkog naroda umjesto bosanskog jezika. Roditelji djece su ogorčeni ovakvim postupkom i nekoliko dana nastava je bojkotovana. Danas je zvanično i završena školska 2015/2016 godina.

Dokumentacija je zaključena, a prema informacijama kojima raspolažemo ništa se nije promijenilo te je učenicima i zvanično u knjižice i svjedočanstva upisan „jezik bošnjačkog naroda“.

Direktor Dragi Jovanović nam je potvrdio ovu informaciju.

– Zvanično je da je u dokumente upisan „jezik bošnjačkog naroda“ umjesto bosanski jezik. Postupili smo prema obavještenju ministarstva i tako je i ostalo. Nadam se da će se do početka nove školske godine riješiti ovaj problem. Uvijek sam bio optimista – rekao je Jovanović i dodao da bošnjački učitelji i nastavnici nisu potpisali dokumente u kojima stoji „jezik bošnjačkog naroda“.

– Ja sam tu odgovornost preuzeo na sebe – rekao je Jovanović.

Roditelji bošnjačke djece su najavili da neće preuzeti takve dokumente te najavili tužbe i ostaju pri tom stavu.

– Stav roditelja ostaje isti. Nećemo preuzeti dokumente u kojima stoji upisan „jezik bošnjačkog naroda“. Mi ćemo ići na kolektivnu tužbu protiv direktora škole i ministarstva, jer počinjeno je evidentno krivično djelo – rekao je Munir Habibović predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice.

Izvor: faktor

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button