U fokusu

Teška pitanja za Dodika u Briselu: Hoće li se RS otcijepiti i gdje su mu pravi prijatelji










Dodik boravi u radnoj posjeti institucijama Evropske unije (EU) gdje je uručio odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, evropskom komesaru za proširenje i susjedsku politiku Johannesu Hahnu.

Dodik je na konferenciji za novinare zahvalio Federici Mogherini i Hahnu za današnju važnu priliku da preda odgovore na Upitnik koji, kako je kazao, “nas približavaju onome o čemu u BiH postoji kompletan konsenzus svih relevatnih faktora”.

Jedno od pitanja novinara bilo je o mogućnostima i navodima o mogućem otcjepljenju RS-a.

Dodik je na to odgovorio:

“U ovom trenutku u RS-u niko ne radi na pitanjima secesije ili bilo čega drugog, ali u RS-u o tome ne treba da se šuti. Postoje očekivanja javnosti na tom pitanju, a naravno i nas političara koji reagujemo naprosto jer smo dio te javnosti. Ja vidim BiH u tome da se vrati izvornim dejtonskim principima i da postane članica EU. To je nešto što možemo prihvatiti i na čemu možemo raditi”.

Dodiku je postavljeno i pitanje gdje su njegovi pravi prijatelji, u Briselu ili u Moskvi, na što je odgovorio:

“Moji pravi prijatelji su i u Moskvi i ovdje u Briselu. Mislim da predstavljam narod i zemlju koja mora imati dobre odnose sa svima i u regionu i na globalnom planu. Apsolutno smatram da je to u obostranom interesu, da se ostvaruju komunikacije i kontakti. Interes za EU je iskazan kroz opredjeljenje za pristupanje EU, u čemu učestvuju i moja partija i entitet RS. Sa Rusijom imamo prijateljske odnose i nastavljamo dijalog jednako neometano, bez obzira na različite špekualcije na tom planu”.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button