Valter Tuzlanski

Crna kutija će biti obavezna i u automobilima
Od jula će crna kutija biti obavezna i u novoregistrovanim vozilima, kaže pravilo EU

Ponekad saobraćajni stručnjaci prave greške, ali to se može izbjeći upotrebom crne kutije.

Većina ljudi je upoznata sa konceptom crne kutije, i znaju da se ona nalazi u avionima. Svi podaci o letjelici se trajno bilježe, svaka odluka pilota i svako kretanje aviona se čuvaju i dokumentuju u svakom dijelu sekunde i mogu se procjeniti u slučaju nesreće.

Od jula će crna kutija biti obavezna i u novoregistrovanim vozilima, kaže pravilo EU. Crna kutija (zvanično nazvana Event Data Recorder, tj. EDR) nalazi se u blizini kontrolne jedinice vazdušnog jastuka, jer prikuplja sve podatke koji su ključni za aktiviranje vazdušnog jastuka u nesreći.

Trajno snimljeni podaci se čuvaju samo u slučaju nesreće, od nekoliko sekundi prije do milisekundi nakon nesreće. A crna kutija govori o svakom detalju koji bi mogao bolje da objasni ili čak potpuno razjasni nesreću. Tako se ugao upravljanja, brzina, brzina motora, pa čak i relevantna kretanja vozila (npr. ako niste vozili u svojoj traci) mogu očitati i filtrirati.

U slučaju udesa, ovi sačuvani podaci se mogu pročitati preko interfejsa ili na kontrolnoj jedinici vazdušnih jastuka. To mogu da nalože sudije ili tužioci vještaka, a očitavanje mogu da zatraže i učesnici nesreće. Prema riječima glavnog advokata Austrijskog autokluba Martina Hofera, o tome mora da odluči nadležni sudija.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button