SvijetVijesti

Izraelci pokrenuli veliki napad na Zapadnoj obali pa im uzvratile Jeninske brigade










Izraelske snage izvršile su napad na grad Jenin na Zapadnoj obali tokom prethodne noći. Stanovnici kažu da je napad uključivao i projektil ispaljen iz zraka što je pokrenulo i oružanu borbu koja je trajala do ponedjeljka ujutro i usmrtila najmanje tri osobe.

Uz zvukove pucnjave i eksploziva koji su se čuli po gradu nekoliko sati nakon napada i dronova koji su se jasno čuli iznad, Jeninske brigade, jedinica sastavljena od različitih militantnih skupina smještenih u velikom gradskom izbjegličkom kampu, rekla je da se sukobljava s izraelskim snagama.

“Ono što se događa u izbjegličkom kampu je pravi rat. Bilo je napada s neba koji su ciljali kamp. Svaki put kad se odvezemo s oko pet do sedam kola hitne pomoći, ponovo se moramo vratiti po povrijeđene,” rekao je palestinski vozač hitne pomoći Khaled Alahmad.

Možda će Vas zanimati i:

Izraelska vojska saopćila je da su njene snage pogodile zgradu koja je služila kao komandni centar za borce iz Brigada Jenin u, kako je opisala, “opsežnom protuterorističkom naporu na Zapadnoj obali.”

Najmanje šest bespilotnih letjelica moglo se vidjeti kako kruže iznad grada, ali vojska je odbila precizirati jesu li operacije u ponedjeljak uključivale napad bespilotnim letjelicama, što nije viđeno na Zapadnoj obali više od 15 godina sve do prošlog mjeseca u napadu u kojem su ubijena tri naoružana napadača u blizini Jenina.

Stotine naoružanih boraca iz militantnih skupina uključujući Hamas, Islamski džihad i Fatah nalaze se u izbjegličkom kampu koji je pogođen nizom velikih napada izraelskih snaga od početka godine.

Palestinsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je da su najmanje tri osobe ubijene u Jeninu, dok je još jedan muškarac ubijen u gradu Ramallahu nakon što je upucan u glavu na kontrolnoj tački.

Eskalacija nasilja na Zapadnoj obali u proteklih 15 mjeseci izazvala je sve veću međunarodnu uzbunu, s redovitim vojnim akcijama u gradovima poput Jenina, nizom smrtonosnih napada Palestinaca na Izraelce i divljanjima židovskih doseljenika u palestinska sela.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button