Kolumne

VANDALIZAM Kome smeta rasvjeta na Slanoj banji? (FOTO)










Spomen kompleks Slana banja mjesto je gdje se nalaze spomenici herojima i poginulim borcima kako prošlog tako i ovog rata. Osim spomenika, na Slanoj banji počiva i tuzlanska mladost koja je 25. maja 1995. godine stradala od agresorske granate.

Razlog mog pisanja jeste sam odnos gradske vlasti prema ovom spomen kompleksu. Jel dovoljno samo za bitne datume “srediti” Slanu banju, da se u tom vremenu gore paradirati može?

Iskreno govoreći, kao neko ko non stop i upućuje na neke stvari u našem gradu, neki bi to nazvali i prozivanjem, ne moram se pravdati, ali sve je u svrhu što ljepše nam Tuzle. Niti sam do 4.4.2016. godine kada se čitava gradska vlast na čelu sa prvim čovjekom grada Jasminom Imamovićem, gradskim vijećnicima i brojnim udruženjima nisu okupili da odaju počast i polože vijenca na spomen obilježja nisam primijetio da su lampioni na stubovi sa rasvjetom pokidani.

Postavljam si pitanje, kako to da sam jedini, od nekih 200 osoba koje su prošle istim tim putem primijetio? Zatvaramo li to oči pred problemima?

Kao što jako dobro znamo, veliki broj rekreativaca, ljubitelja pasa, starijih osoba u večernjim satima posjećuje kompleks Slane banje gdje se izdvojeni od gradske gužve posvećuju rekreaciji.

Iako je proljeće i sve se duže vidi, ne mogu, a da se ne prisjetim slučaja od prije četiri godine kada se gradom pričalo da po Banji hoda manijak koji se predstavlja kao inspektor, a potom skida pred djevojkama.

Kako da se neko pored tog saznanja iole osjeća sigurno?

Postavljen i video nadzor

2009. godine, vijećnici OV Tuzla su na sjednici jednoglasno donijeli odluku da se na spomen kompleksu Slana banja postavi video nadzor. Razlog sprovedbe ove odluke bili su pojedinačni vandalski činovi koji osim što skrnave spomen obilježja, prije svega vrijeđaju sjećanje na tuzlansku mladost koja je 25. maja 1995.godine stradala od agresorske granate.

2013. godine, 20 kamera postavljeno je na području Tuzle, od kojih su neke postavljene i na kompleksu Slana banja.

Pored svih uloženih sredstava, zašto se počinioci ovih krivičnih djela nisu uhvatili? Koja je svrha kamera?

Izborna je godina, pa evo, ovim putem apelujem na gradsku vlast da se pobrine i za ovaj problem (neću napominjati koji nam se datumi bliže), a kada već imamo sav taj nadzor, neka se JKP “Saobraćaj i komunikacije-Tuzla” pozove na snimke, te u koordinaciji sa MUP-om TK potraže počinioce ovih kaznenih djela.

Piše: Vedran Mitrić



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button