Promo

Znate li kako duhanski dim utiče na rast kućnih biljaka?










Duhanski dim kao najštetniji sastojak cigarete, negativno utiče na zdravlje ljudi i glavni je uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem. To je naučno dokazana činjenica. Zbog toga ne iznenađuje i da najštetniji sastojak cigarete može da šteti i rastu biljaka.

Kada se cigareta zapali, oslobađa se duhanski dim, a sa njim i više od šest hiljada materija. Ukoliko se cigareta zapali u prostoriji sa biljkama, dim cigarete ostavlja sloj čestica po cijeloj površini biljke ometajući njeno disanje, unos ishrane i u konačnici rast i razvoj. Među tim česticama su i ugljenične čestice koje su jedne od glavnih zagađujućih materija u vazduhu.

Možda će Vas zanimati i:

Biljke udišu kisik kroz sićušne pore ispod lišća, koje čestice iz dima cigarete mogu začepiti i učiniti disanje biljke manje efikasnim. Također, proces fotosinteze kod biljaka podrazumijeva apsorbovanje ugljen-dioksida i oslobađanje kisika. Kada su listovi i stabljika prekriveni jedinjenjima iz dima, oni ne mogu pravilno da ispuštaju kisik, što ih spriječava da apsorbuju novi ugljen-dioksid. Također, biljke apsorbuju svjetlost kroz površinu svojih listova, te ako su listovi prekriveni slojem dima cigarete, biljka dobija manje svjetlosti i počinje da gladuje.

Štetni efekti materija u dimu cigareta nisu odmah primjetni, ali ako biljka postane jako obložena dimom cigarete, može polako da se osuši. Ako u vašoj kući postoji pušač, kratkoročno možete pomoći svojim biljkama tako što ćete jednom nedeljno obrisati lišće da biste uklonili čestice dima i prašinu, dok je dugoročno i najbolje rješenje da zauvijek ostavite cigarete.

Ukoliko za pušača u vašoj kući odricanje od duhana i nikotina trenutno nije opcija, postoji i srednje rješenje, koje će pomoći i zdravlju pušača. Ono podrazumijeva korištenje duhana na manje štetan način, bez sagorijevanja, duhanskog dima, te čvrstih ugljeničnih čestica koje su glavni zagađivači zraka, samim tim i bez neprijatnih, upornih mirisa i mrlja na namještaju, zavjesama i svemu u prostoriji.

U pitanju su manje štetne alternative cigaretama koje zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan i samim tim ne osobađaju duhanski dim, već aerosol čiji sastav se bitno razlikuje od dima. Aerosol nekih alternativa pušenju cigareta, kao što je IQOS, sadrži do 95 odsto manje štetnih materija od dima cigarete. Zbog odsustva čvrstih ugljeničnih čestica, koje nastaju sagorijevanjem, značajno je manje i materija koje mogu da štete. IQOS je naučno dokazano manje štetan za pušače koji bi nastavili da puše, a ništa manje je važna i činjenica da IQOS ne utiče negativno na kvalitet zraka u prostoriji, pa samim tim ne dovodi ni do pasivnog pušenja.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button