Lifestyle

Ovoj biljci je potrebno samo šest sati da pročisti zrak u sobi, neutralizira čak i duhanski dim

Zbog svoje izdržljivosti preporučuje se početnicima koji tek počinju da uzgajaju sobne biljke

Da bi zrak u prostoru u kome živimo bio kvalitetniji, važno je provjetravati prostorije 2-3 puta dnevno.

Možda će Vas zanimati i:

Međutim, postoji još nešto što možete uraditi da vam pomognem da ostanete zdravi. Određene vrste biljaka mogu nam pomoći da pročistimo zrak u stanu, neke čak i za samo šest sati.

Naime, neka istraživanja su pokazala da zeleni ljiljan u roku od 24 sata može ukloniti i do 90 posto toksina iz zraka u prostoru u kome se nalazi.

Zato je posebno dobar za stanove koji se nalaze u područjima većeg zagađenja. Također neutralizira duhanski dim, pomaže u uklanjanju sitnih nadražujućih materija poput grinja i buđi, pa je idealan za osobe koje pate od alergija.

Iako i sam voli vlažan zrak, zeleni ljiljan također povećava vlažnost u prostoriji. Kada voda dođe do listova, isparava iz njih u zrak i tako ga vlaži. Ovo je jedna od najčešćih lisnatih sobnih biljaka, a njena popularnost je zbog svoje nepretencioznosti, skromnosti i lakoće razmnožavanja. Zbog svoje izdržljivosti preporučuje se početnicima koji tek počinju da uzgajaju sobne biljke.

Prekomjerno zalijevanje izaziva truhljenje korijena i mlohavost listova. Posuda s biljkom ne smije biti u vodi, jer to dovodi do truhljenja korijena. U periodu između dva zalijevanja zemljište treba da se osuši.

Ako biljka počne da dobiva smeđe osušene vrhove, to znači da je niste dovoljno zalili ili ste je zalili previše. Prirodno je da se donji listovi osuše i odumiru, ipak su oni najstariji i to je prirodan proces.

Ako se gaji isključivo u sjenci, listovi će biti tanji, a njihova mrlja manje primjetna. Po pravilu je ne napadaju insekti, moguća je samo pojava lisnih uši, ali će one napasti samo slabije biljke.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button