ArhivaPreporučujemo

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo: od Atlantika do Neretve










Prva stanica ovogodišnjeg izdanja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva biće otok Inis Mór u Irskoj. Najbolji svjetski skakači i skakačice će se 24. juna okupiti na otvaranju devete sezone prvenstva, koje 16. septembra po treći put dolazi u našu zemlju, na Stari most u Mostaru.

Lokacija takmičenja, Serpent's Lair, je misteriozni prirodni bazen pravougaonog oblika, nastao djelovanjem okeana. Mrežom podzemnih tunela i pećina povezan je s okeanom, te se nivo vode sa svakim talasom podiže i spušta. To će za skakače biti poseban izazov, jer će ispod sebe imati ‘pokretnu metu’ dok budu skakali s visine od 21 (žene) to jest 27 metara (muškarci).

Prvi favorit u konkurenciji muškaraca svakako je aktuelni prvak, Britanac Gary Hunt, no za petama će mu biti nekoliko skakača. Prošle godine je na devet takmičenja bilo čak šest različitih pobjednika, tako da će ova sezona po svoj prilici biti najneizvjesnija do sada.

U takmičenju žena situacija je jednako zanimljiva: Australka Rhiannan Iffland imaće težak posao u odbrani titule, što se pokazalo u aprilu na FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima, gdje ju je pobijedila Adriana Jimenez (Meksiko), a tu je još nekoliko potencijalnih pretendentica na titulu.

Takmičenje će biti prenošeno uživo 24. juna od 13:00h na www.cliffdiving.redbull.com, Red Bull TV i Facebook stranici takmičenja.

Nakon Irske, prvenstvo putuje u Portugal, Italiju i SAD, a 16. septembra ćemo ponovo imati priliku da gledamo nevjerovatne akrobacije svjetske skakačke elite na Starom mostu u Mostaru.

 

 

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button