Sport

Rukometaši BiH saznali rivale u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo 2025. godine
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine suočava se s izazovnim putem prema mogućem plasmanu na Svjetsko prvenstvo 2025. godine.

 

Nakon nedavnog završetka druge grupne faze Europskog prvenstva u Njemačkoj, poznati su sastavi oba kvalifikacijska šešira za nadolazeće Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj.

Možda će Vas zanimati i:

Sudbina reprezentacije Bosne i Hercegovine je u rukama baraža, a s obzirom na težinu protivnika u drugom kvalifikacijskom šeširu, pred našom ekipom stoji izuzetno zahtjevan zadatak. Potencijalni protivnici u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo uključuju selekcije poput Slovenije, Mađarske, Portugala, Austrije, Islanda, Nizozemske, Španije, Crne Gore, Češke, Poljske i Sjeverne Makedonije.

U drugom kvalifikacijskom šeširu također se nalaze i reprezentacije poput Gruzije, Farskih Ostrva, Švicarske, Rumunije, Grčke, te pobjednici prvog kruga kvalifikacija koji će biti određeni u martu. Drugi krug kvalifikacija planiran je za mjesec maj.

Pozivnicu Međunarodne rukometne federacije (IHF) za Svjetsko prvenstvo 2025. godine dobila je i selekcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u sklopu priprema za Olimpijske igre 2028. godine koje će se održati u Los Angelesu.

Uz 11 evropskih mjesta, još dva mjesta bit će popunjena najuspješnijim reprezentacijama s prvenstva Sjeverne i Srednje Amerike, te još jednom reprezentacijom koja će dobiti specijalnu pozivnicu Europske rukometne federacije (EHF).

Sudionici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo podijeljeni su u dva kvalifikacijska šešira kako slijedi:

Prvi šešir: Slovenija, Mađarska, Portugal, Austrija, Island, Nizozemska, Španija, Crna Gora, Češka, Poljska, Sjeverna Makedonija.

Drugi šešir: Gruzija, Srbija, Farska Ostrva, Švicarska, Rumunija, Grčka, Bosna i Hercegovina, Belgija/Italija, Estonija/Ukrajina, Slovačka/Izrael, Finska/Litvanija.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button