BiH

Parlament BiH: Milica Marković prijetila Bošnjacima










Nakon rasprave o dnevnom redu, koja je trajala sat i po, Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta BiH odlučio je da prekine zasjedanje, kako bi se sa predsjednicima stranačkih klubova dogovorili o nastavku zasjedanja, odnosno o načinu daljeg rada.

Naime, postalo je više nego očigledno da se skupštinska govornica koristi za „ispaljivanje“ predizbornih parola.

Sjednica je prekinuta neposredno nakon istupa zastupnice SNSD-a Milice Marković, koja je prokomentarisala izjavu zastupnika SDA Sadika Ahmetovića kako je zajednička vježba pripadnika MUP-ova Srbije i RS-a izazvala strah kod Bošnjaka u Podrinju.

– Gospodine Ahmetoviću, kažete da su Bošnjaci uplašeni zbog ove vježbe. I treba da se boje, jer je na njoj pokazana moć MUP-ova Srbije i RS-a – kazala je Marković, nakon čega je u sali nastupila bura negodovanja.

– Ovakva izjava podsjeća me na neka prošla vremena kada su neki hodali sa spiskovima i odvajali Bošnjake. Žao mi je što je Kolegij zašutio i što nismo osudili ovakve prijeteće izjave, kakvu je izrekla zastupnica Marković. Svaki ozbiljan parlament bi osudio ovakav istup, ali Kolegij ovog doma je šutio – kazao je Ahmetović.

Na istup zastupnice Marković osvrnuo se i zastupnik SDA Asim Sarajlić.

– Da je cilj ove bježbe bila borba protiv terorizma, onda bi sigurno u njoj učestvovala i SIPA, kao i druge agencije iz BiH koje su osposobljene za borbu protiv terorizma. Međutim, to nije bio slučaj. Zbog toga ova vježba i jeste izazvala strah kod Bošnjaka u Podrinju. Ne zaboravite da je u julu 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima, u kojem su učestvovali i pripadnici regularnih policijskih snaga – kazao je zastupnik SDA Asim Sarajlić u osvrtu na istup Milice Marković.

Što se tiče same rasprave, predložene su dvije nove tačke dnevnog reda. Zastupnik SDP-a BiH Denis Bećirović predložio je da Zastupnički dom raspravlja o referendumu koji će se održati u RS-u, o odluci Ustavnog suda BiH o Danu RS-a. Uvođenje dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima u svijetu bio je prijedlog kojeg je delegirao zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

Ova dva prijedloga bili su okidač za brojne diskusije u kojima se, osim o ovim pitanjma, govorilo i o sjednici PIC-a, spomenutoj policijskoj vježbi, stanju u Jugoslaviji u vrijeme komunističkog režima, proslavi dana takozvane “Herceg-Bosne”, te o promjeni naziva ulica u Mostaru i drugim gradovima u BiH.

Sjednica je nastavljena nešto kasnije. Zbog entitetskog glasanja na dnevni red nije uvrštena rasprava o referendumu. Zastupnici SDP-a BiH su napustili zasjedanje.

Izvor: fokus



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button