Arhiva

Tuzla za početnike: U susret Ramazanu










Piše: Bahrija Habul

Šta je Ramazan?

Ramazan (Ramadan) tj. post je četvrti od 5 stubova islama
Pet stubova islama su:

1. Bog je jedan (Allah) i da je Muhammed njegov poslanik.

2. Dužnost muslimana je da upražnjavaju 5 namaza dnevno. Namaz je molitva ili, bolje rečeno klanjanje i tosabah, podne, ikindija, akšam i jacija.

3. Zekat (čišćenje) je obaveza onih koji su se uz Božiju pomoć obogatili da svojim bogatstvom pomažu siromašnije članove zajednice. Zekat nije milostinja, zekat je obaveza bogatih.

4. Ramazanski Post

5. Hadž

Dakle četvrti stup islama je Ramazan, odnosno ramazanski post. Ramazan je deveti mjesec lunarnoga, muslimanskog kalendara, koji se računa prema mjesecu, a ne prema suncu. To znači da svake godine post započinje 10 ili 11 dana ranije u odnosu na sunčev kalendar. Na taj način svaki dan u godini biva počašćen postom. To nam istodobno omogućuje da ne moramo postiti uvijek samo ljeti ili zimi, već u toku 36 godina doći će na red post svaki dan u jednoj oficijalnoj godini.

Muslimanski kalendar vezan je za tzv. Hidžru, za dan kada je poslanik Muhammed sa prvim muslimanima prešao iz Mekke u Medinu 622. godine.

Ovaj mjesec je poseban jer je u njemu poslanik Muhamed dobio prvu Božiju objavu

Muslimani, čije zdravlje to dopušta, moraju cijeli mjesec postiti, a to znači od zore do zalaska sunca suzdržavati se od jela, pića i spolnih odnosa. Pri postu važnu ulogu igra i čistota misli i djela vjernika što znači da su laž, psovke, ogovaranje, klevete i strastveni pogledi zabranjeni. Dnevni post se završava u trenutku zalaska sunca iftarom.Ovaj obrok-iftar često se obavlja u krugu prijatelja ili više obitelji zajedno, pri čemu se često služe birana jela i poslastice.

Dvadeset i sedme večeri Ramazana muslimani proslavljaju „ Noć moći“ ( Lajlatu-l-qadr), noć kada je Muhamed primio prvu Božju objavu.Po Hidžri, sada je mjesec Ramazan 1438. godine.

Mjesec ramazana se završava jednim od dva najveća islamska blagdana, nazvanim Eid al-Fitr, Ramazanski Bajram, a slavi se tri dana.

Ramazanski obićaji

Odjek topa ili prangije nekad se oglašavao početak ili kraj dnevnog posta za vrijeme Ramazana.Istovremeno bi mnoštvo sijalica osvijetlilo munaru i vjerniku je to bio znak Iftara.

U vrijeme kad se ide u džamiju, trgovci bi stavili drveni metar preko izložene robe kao znak da je zatvoreno. Za vrijeme Ramazana, njihove komšije hrišćani nisu javno pili kafu ni pušili, jer su znali da njihove komšije poste i preko dana ne jedu i ne piju vodu. Postojao je obzir i starinska pristojnost – da se poštuju tudji običaji i vjera.

Prije odlaska na Bajram namaz treba se okupati, učiti tekbir na putu u džamiju i u njoj, čestitanje,oblačenje najljepše odjeće, mirisanje i ukrašavanje, odlazak u džamiju jednim putem a povratak drugim, posjetiti rodbinu i prijatelje (zijaret).

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button