Tuzla

U Tuzli se gradi još 20 društvenih stanova










Grad Tuzla već je potpisao ugovor za izgradnju novog stambenog objekta u kojem će biti smješteno 20 izbjeglih i raseljenih porodica u isto toliko stanova.

U okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja BiH 3 u Tuzli će u narednom periodu početi izgradnja 20 stanova za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je već potpisao ugovor o izvođenju radova na ovom stambenom objektu, a novac bi ubrzo trebao biti operativan.

„Ovim projektom se uvećava stambeni fond našeg grada i kroz njega mi vodimo računa ne samo o izbjeglim i raseljenim osobama nego i o domicilnom stanovništvu koje se nalazi u stanju socijalne potrebe“, kazao je Imamović nakon potpisivanja ugovora.

Grad Tuzla je samo jedna od lokalnih zajednica gdje će se implementirati projekat “Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja”, izgradnjom 150 stanova. Tako će osim ove zgrade, Tuzla dobiti još jednu.

„Tuzla će u okviru ovog projekta dobiti još jednu zgradu sa 34 stana, čime ćemo, uz već izgrađene stambene jedinice biti lider u oblasti socijalnog neprofitnog stanovanja u BiH“, dodao je Imamović.

Podsjećamo, u Tuzli je krajem 2015. već izgrađeno 16 stanova za socijalno stanovanje, a projekat izgradnje posebnog stambenog objekta je koštao oko 900 hiljada KM. Radi se o četverospratnici koja ima ukupno 16 stanova i oko 40 kvadratnih metara, u koje su već smješteni socijalno ugroženi Tuzlaci.

S obzirom na to da se ne radi o besplatnom, nego socijalnom stanovanju, mjesečna kirija u ovim stanovima iznosi po jednom kvadratu 80 feninga, a s obzirom na veličinu stanova, ta kirija mjesečno iznosi oko 30 maraka.

Tuzla je samo jedan od šest gradova u kojima će se graditi ovakvi stambeni objekti. Ukupna vrijednost cijelog projekta na nivou Federacije BiH iznosi oko 5,6 miliona KM.

Izvr: oslobodjenje.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button