Lifestyle

Lovi vas jesenska depresija? Ne dajte se, ovo će vam popraviti raspoloženje










DANI su kraći, noći dulje, loše vrijeme čini se da traje beskonačno, a pomicanje sata nije pomoglo raspoloženju pa vam se čini da vam se non-stop spava, nervozni ste i bezvoljni? Posljedice jesenske “depre” u većoj ili manjoj mjeri osjeća većina ljudi, no čini se da se tu jednostavno nema što učiniti, osim čekati proljeće.

Srećom, ipak postoje metode kojima si možete olakšati jesenske i zimske mjesece. Tim znanstvenika sa sveučilišta u Cardiffu osmislio je terapiju svjetlom i mirisom koja u samo 15 minuta tjedno popravlja raspoloženje, no kako ona još nije dostupna u ovim krajevima, uvijek se možete oboružati omiljenim “ljetnim” mirisima i isprobati sljedeće metode:

1. Nabavite tzv “SAD light”, svjetleću kutiju koja simulira dnevnu svjetlost i budite joj izloženi od 30 do 60 minuta dnevno.

2. Uzmite vitamin D. Kroz prehranu ili dodatke prehrani, vitamin D je neophodan za održavanje optimalnih levela kalcija i fosfora u ljudskom tijelu, a koristan je i u funkcioniranju živčanog sustava i za zdravo srce. Dnevnu dozu vitamina D možete pojačati unosom masne ribe, crvenog mesa i žumanjaka.

3. Jedite bademe. Jedna porcija od 28 grama sadrži 80 miligrama magnezija, koji je snažan saveznik u borbi protiv umora i lošeg raspoloženja. Također, bademi sadrže i jednako koristan niacin.

4. Ustanite se i unutar sljedeća dva sata izađite iz kuće. Količina svjetlosti najjača je u jutarnjim satima. Čak i ako je dan sumoran i vlažan osjećat ćete se bolje no ako ste ostali kod kuće, a ako je sunčano, napunit ćete baterije.

5. Ustanite na vrijeme da uhvatite izlazak sunca. Početak dana je važan, a ako zoru iskombinirate s jutarnjom šetnjom (makar i do posla) osjećat ćete se bolje no ako dan započnete kašnjenjem i stresom.

Izvor: index.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button