Valter Tuzlanski

Ova bakterija ždere holesterol: Mogla bi spasiti na hiljade života

Nedavna studija sugerira da određene bakterije pronađene u crijevima mogu igrati ulogu u razgradnji kolesterola, potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti.

Veza između raznolikog niza crijevnih mikroba i smanjene vjerovatnoće kardiovaskularnih bolesti je dobro dokumentirana. Prethodna istraživanja su pokazala da osobe sa srčanim oboljenjima, kao što je ateroskleroza, imaju različite mikrobne sastave u svojim crijevima u usporedbi s onima bez takvih stanja. Naučnici su pretpostavili da bi ovaj disparitet mogao biti povezan sa enzimom koji proizvode mikrobi, poznatim kao IsmA, koji pomaže u razgradnji holesterola.

Utvrđeno je da pojedinci čije bakterije crijeva proizvode IsmA imaju niže razine holesterola u krvotoku u usporedbi s onima kojima nedostaje ovaj enzim. Međutim, specifične bakterijske vrste odgovorne za proizvodnju enzima za metabolizam holesterola ostale su neidentificirane, piše Live Science.

Studija objavljena 2. aprila u časopisu Cell sada je otkrila da su bakterije koje pripadaju rodu Oscillibacter uključene u metabolizam holesterola. Štaviše, osobe s višim nivoom bakterije Oscillibacter u crijevima pokazale su niže razine holesterola.

Kako bi istražili utjecaj crijevnih bakterija na zdravlje srca, istraživači su analizirali uzorke stolice i krvi od preko 1.400 učesnika u Framingham Heart Study, dugotrajnom istraživanju kardiovaskularnih faktora rizika. Ispitivanjem profila mikrobne DNK i metabolita u uzorcima, tim je identifikovao korelaciju između obilja Oscillibacter i markera zdravlja srca, kao što su nivoi holesterola i triglicerida.

Daljnji eksperimenti su potvrdili da bakterije Oscillibacter metaboliziraju kolesterol, razlažući ga na različite steroidne spojeve. Algoritmi mašinskog učenja pomogli su u identifikaciji gena i proteina uključenih u ovaj proces, bacajući svjetlo na funkcionalnost crijevnog mikrobioma.

Iako ovi nalazi obećavaju potencijalne terapijske intervencije usmjerene na manipuliranje crijevnim mikrobiomom kako bi se smanjio nivo kolesterola, potrebna su daljnja istraživanja. Potrebne su detaljne studije na laboratorijskim životinjama i klinička ispitivanja na ljudima da bi se u potpunosti razumjelo kako ove bakterije metaboliziraju kolesterol i kako se takvi mehanizmi mogu iskoristiti u terapeutske svrhe.

Uprkos potrebi za dodatnim istraživanjem, ova otkrića otvaraju nove puteve za istraživanje potencijala vrsta Oscillibacter kao meta za upravljanje nivoima holesterola i ublažavanje rizika od srčanih bolesti.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button