Vijesti

I dalje jednako nedostaje: Dragi Toše, sretan ti 37. rođendan










Da nije bilo tog kobnog 16. oktobra 2007. godine, Toše Proeski danas bi slavio svoj 37. rođendan. Tko zna koliko bi još njegovih novih hitova fanovi pjevušili, koliko bi održao koncerata i turneja.

Nažalost, tragičnom prometnom nesrećom zaustavljena je blistava karijera u usponu mladog makedonskog glazbenika koji je osvajao glasovnim sposobnostima i karakterom, no stotine hiljada njegovih obožavatelja danas će se, na njegov rođendan, prisjetiti popularnog pjevača s radošću što su ga ipak imali priliku uživo čuti i vidjeti.

Toše je rođen 25. januara u Prilepu, u Makedoniji, a već svojim prvim nastupom kao desetogodišnjak, kada je izvodio Ave Mariju, zaslužio je gromoglasan pljesak. Glazbenu karijeru počeo je kao petnaestogodišnjak, a osim u glazbenoj školi i na skopskoj muzičkoj akademiji, glazbeno znanje usavršavao je i kod profesora Williama Rileyja u New Yorku – istog onog od kojega je učio i slavni Luciano Pavarotti.

Tokom karijere stekao je velik broj obožavatelja u svim zemljama bivše Jugoslavije, a u Hrvatskoj je izabran za najboljeg hrvatskoga pjevača i izvođača, zahvaljujući četrdesetak pjesama na hrvatskom jeziku i 40 hiljada prodanih albuma u Hrvatskoj u posljednje dvije godine njegova života.

Historija će ga pamtiti i kao dobrotvora. 2003. godine dobio je humanitarnu nagradu Majke Tereze, kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje pomagao je djeci, a njegova pjesma “This world” postala je UNICEF-ova himna.

Toše je posljednji put pred publikom pjevao 5. oktobra 2007. na gradskom stadionu u Skoplju, upravo na još jednom humanitarnom koncertu. Pred više desetaka hiljada ljudi pjevao je za obnovu osnovnih škola u Makedoniji.

Izvor: index.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button