Tehnologija

(VIDEO) Prijatelji Tošeta Proeskog uz pomoć umjetne inteligencije dovršili pjesmu koju je snimio prije 20 godina
“Kažu da vrijeme liječi sve, ali šta mi vrijedi vječnost bez tebe “… je stih iz refrena posljednje objavljene pjesme makedonske muzičke zvijezde, Tošeta Proeskog. Snimak datira još iz 2004. godine, a njegovi prijatelji su numeru uspjeli završiti uz pomoć umjetne inteligencije.

“Kažu da vrijeme liječi sve” naziv je pjesme za koju se činilo da nikada neće ugledati svjetlo dana.

Možda će Vas zanimati i:

Ali uz pomoć nove AI tehnologije, vokal i klavir su izvučeni kako bi se upotpunio studijski snimak. Zato je upravo sada, nakon toliko godina dočekala objavljivanje. Snimak je zapravo ostavljen u amanet Tošetovom prijatelju, poznatom radijskom voditelju, DJ-u i producentu Kirilu Zarlinovu poznatijem kao (DJ Eric Fox).

Prvi demo snimak napravljen je u septembru 2004. godine u Kirilovom kućnom studiju.

Autor muzike i teksta je Zoran Đorđević, a aranžman i produkciju potpisuje Kiril Zarlinov. Miks i mastering radio je poznati makedonski miks inženjer, koji već dugi niz godina živi i radi u SAD, Kostadin Kamčev – u “Mozart Studio” iz Nju Džersija, koji ima tri nominacije na muzičkim GRAMMY nagradama za najboljeg miks inženjera.

“Veliko hvala cijeloj ekipi koja je nesebično pomagala u realizaciji pjesme; Davor Jordanovski, Darko Tasev, Ile Spasev, Jovan Jovanov i Aleksandar Tasić iz Leskovca. Posebno hvala Aleksandru Trajkovskom koji je pjesmu donio u Makedoniju i ponudio Tošetu” – rekao je Kiril.

Za spot se pobrinula ekipa “Studija 351” iz Kavadaraca, svjetski poznatog po snimanju lyric spotova za najveće svjetske zvijezde poput Arijane Grande, Davida Guette, Eda Sheerana i mnogih drugih.

Kiril se zahvalio i Toševoj porodici na ogromnoj podršci ovom projektu.

Pjesma je i svojevrsni poklon Tošetovoj publici povodom 25. janura – datuma na kojeg bi on ove godine obilježio svoj 43. rođendan.

Izvor
n1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button