BiH

Ministri šest država EU: Podrška otvaranju pregovora sa BiH do kraja godine










Otkako je dobila status kandidata za članstvo u EU, BiH je poduzela važne korake i opredjeljenja u pravcu ispunjavanja ključnih prioriteta

Na marginama ministarskog sastanka NATO-a, sastale su se Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija kako bi izrazile trajnu predanost i podršku Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija.

– Ističemo političku neophodnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, poručili su u zajedničkoj izjavi ministri vanjskih poslova spomenutih država članica Evropskije unije.

Istakli su da je naša država, otkako je dobila status kandidata za članstvo u EU, poduzela važne korake i opredjeljenja u pravcu ispunjavanja ključnih prioriteta.

– U trenutnom geopolitičkom kontekstu, svako odlaganje odluke o početku pregovora o pristupanju EU moglo bi dodatno pogoršati nestabilnost u regionu i rezultirati gubitkom pozitivnog zamaha. Spremni smo osigurati našu stalnu političku, tehničku i finansijsku podršku BiH za poduzimanje ključnih reformi tokom procesa, dodali su šefovi diplomatije ovih šest država.

Također, naglasili su kako je proširenje “zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko neophodnu stabilnost i sigurnost evropskom kontinentu”.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button